Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 3 °C pogoda dziś
JUTRO: 6 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Będziemy oblizywać palce

W Ełku odbywa się finał subregionalny konkursu Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy, organizowanego przez Urząd Marszałkowski i Izbę Rolniczą w Olsztynie.

Swoje produkty i potrawy przygotowali właściciele gospodarstw agroturystycznych, członkowie stowarzyszeń i osoby fizyczne. Na razie jury ocenia produkty, mówi Igor Hutnikiewicz, dyrektor Departamentu Polityki Jakości Urzędu Marszałkowskiego:

00:00 / 00:00

Zofia Puzowska z Orzechówka, przygotowała pasztet jajeczny z szynką. Przepis został zmieniony – zamiast łososia pani Zofia dodała szynkę własnej roboty, bo na wsi nie ma łososia. Ponieważ rodzinie bardzo smakowało, postanowiła zgłosić się na konkurs:

00:00 / 00:00

W konkursie bierze udział 21 produktów i 6 potraw.

Kolejny finał subregionalny zaplanowano za tydzień, w Szczytnie. A już 13 grudnia zwycięzcy każdego z cykli zaprezentują swoje potrawy i produkty w Olsztynie. Najlepsze przepisy zostaną opublikowane w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy.

Po południu jury wybrało najlepsze produkty i potrawy. Uznanie znalazły ryby marynowane z tawerny Siwa Czapla w Giżycku. Za najlepszą potrawę przygotowaną przez przedsiębiorstwa i szkoły uznano pierogi Zespołu Szkół nr 6 w Ełku – danie przygotowali uczniowie pod okiem nauczycielki Elżbiety Mazurek. Pierogi były z mięsem i kiszoną kapustą, okraszone smażonym boczkiem.

Pozostałe zwycięskie potrawy to cukinia z makaronem Stowarzyszenia Wiatraki Mazur oraz ich nalewka aroniowa, chleb pełnoziarnisty Eko-piekarni w Wydminach, śliwki w pieluszce Janiny Kowalskiej ze Świętajna, twarogi z mleka krowiego Anny Kowal z Jagodnego Wielkiego, miód leśny Pawła Murzyna z Gołdapi i czipsy jabłkowe z gospodarstwa agroturystycznego Trzy Świerki z Galwieci. (mz/so)

fot. Małgorzata Zbrożek

Jedna ze zwycięskich potraw – jesienna cukinia z makronem przygotowana przez Iwonę Olkowicz i Pawła Wilka. Fot. Małgorzata Zbrożek

Jedna ze zwycięskich potraw – jesienna cukinia z makronem przygotowana przez Iwonę Olkowicz i Pawła Wilka. Fot. Małgorzata Zbrożek

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Halina Młynkowa, fot. Krzysztof Pakulnicki
Tu się zaczyna karierę

Już po raz 7 w Działdowie odbędzie się Ogólnopolski Młodzieżowy Festiwal Piosenki Hoffer Superhit. Jurorami przeglądu będą: Maria Sadowska, Ania Dąbrowska i Halina Mlynkova. Przesłuchania rozpoczną...

Zamknij
RadioOlsztynTV