Karnawałowe róże przyszłych mistrzów
Warmia i Mazury stawiają na turystykę. Aby przyciągnąć turystów potrzebne są piękne miejsca, których u nas nie brakuje, dobrze zorganizowana agroturystyka, ekskluzywne hotele, spa i przede wszystkim gastronomia. Wiadomo, przez żołądek do serca. Dobra gastronomia to wysokiej kasy kucharze. A tych na Warmii i Mazurach brakuje. Dlatego samorząd województwa stawia na szkoły gastronomiczne, które uczą m.in. zawodu kucharza. Od kilku lat trwa modernizacja placówek. Wizytówką stał się Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. W tym roku wyjdą pierwsi absolwenci, którzy swoje szlify zdobywali już w nowoczesnych pracowniach pod kierunkiem wysokiej klasy specjalistów. I właśnie dziś, specjalnie dla Państwa, uczniowie tej placówki zaprezentują karnawałowe róże i faworki. Lekcja odbywała się pod czujnym okiem Małgorzaty Marciniec.
Składniki: 300 g mąki pszennej, 5 żółtek, białko do sklejania, 5 łyżeczek gęstej śmietany, 1 łyżka octu lub spirytusu, szczypta soli, 3 kostki smalcu, pół litra oleju, cukier puder, kandyzowane wiśnie, marmolada lub konfitura z róży.
Ciasto zbijane: Zagnieść ciasto z mąki, śmietany, żółtek, octu i soli. Następnie wałkiem zbijać ok. 15 min. aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Włożyć do lodówki, by ciasto się schłodziło – od pół godziny do 4 godzin. Dokładnie rozwałkować na grubość ok. 1-2 mm. Wycinać w przypadku róż: po 3 krążki różnej wielkości – jeden mniejszy od drugiego, a w przypadku faworków – paski 3-4 cm, długie na ok. 10 cm. W środku wykroić dziurkę i przewlekać jednym końcem przez dziurkę. Krążki nakroić na brzegach, pilnując by nie przecinać do środka. Posmarować środek krążka białkiem i nakładać (naprzemiennie nacięciami) jeden na drugi, a potem trzeci, przyciskając tak by się skleiły na środku. Rozgrzać tłuszcz – fryturę lub smalec z olejem do temperatury 180 st. C i wkładać partiami do garnka. Smażyć na jednej stronie. Gdy osiągnie kolor złoty, odwracać na drugą stronę. Róże wkładać najpierw małym krążkiem do doły, by wywinęły się płatki. Wyjmować na tacę z papierowym ręcznikiem. Posypać cukrem pudrem, a dodatkowo róże udekorować kandyzowaną wiśnią lub konfiturą.
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji: