Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 14 °C pogoda dziś
JUTRO: 20 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Nieznane Mazury wg „Mazurskiej Kosaczewiny”

Kartoflanka po wschodnioprusku wg Stowarzyszenia „Mazurska Kosaczewina”. Fot. A. Minkiewicz-Zaremba

Mieszkańcy podkętrzyńskich wsi Koczarki, Salpik, Czerniki, Windykajmy i Nakomiady od 5 lat poznają historię i kulturę Mazur.

Odtwarzają zapomniane zwyczaje między innymi kiszenie kapusty. Mieszkańcy napisali tekst widowiska obrzędowego w gwarze mazurskiej opierając się o dostępne słowniki mazurskie i książki. Sięgają też do tekstów Karola Małłka m.in. „Plon-dożynki na Mazurach”. Próbują też przywrócić zapomniane smaki Mazur, odszukują przepisy mazurskie np. na kartoflankę po wschodnioprusku.

Stowarzyszenie Mazurska Kosaczewina obchodziło 5-lecie istnienia. Wśród członków stowarzyszenia nie ma Mazurów z dziada i pradziada. Dlaczego więc odtwarzają gwarę, pieśni i smaki Mazur? Jak ocenia ich wysiłki etnograf?

Posłuchaj audycji Anny Minkiewicz-Zaremby

00:00 / 00:00

5-lecie Mazurskiej Kosaczewiny w Koczarkach koło Kętrzyna. Fot. A. Minkiewicz-Zaremba

5-lecie Mazurskiej Kosaczewiny w Koczarkach koło Kętrzyna. Fot. A. Minkiewicz-Zaremba

Anna Babiak-Owad, etnograf z Muzeum Kultury Ludowej w Węgorzewie podczas 5-lecia Mazurskiej Kosaczewiny w Koczarkach koło Kętrzyna. Fot. A. Minkiewicz-Zaremba

5-lecie Mazurskiej Kosaczewiny w Koczarkach koło Kętrzyna. Fot. A. Minkiewicz-Zaremba

5-lecie Mazurskiej Kosaczewiny w Koczarkach koło Kętrzyna. Fot. A. Minkiewicz-Zaremba

5-lecie Mazurskiej Kosaczewiny w Koczarkach koło Kętrzyna. Fot. A. Minkiewicz-Zaremba

 

(amz/bsc)

RadioOlsztynTV