Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 14 °C pogoda dziś
JUTRO: 20 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Prawdziwa włoska pizza

We wtorek, 9 lutego obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Codziennie na świecie sprzedaje się ok. 13 milionów pudełek tego przysmaku. Najpopularniejszym rodzajem pizzy jest margherita, czyli jeden z wariantów pizzy neapolitańskiej. Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch Marghericie Sabaudzkiej (Margherita Maria Teresa Giovanna di Savoia),  która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza. Dziś neapolitana chroniona jest certyfikatem TSG (z ang. „świadectwo szczególnego charakteru”), wydawanym przez Komisję Europejską.

A kto jak nie rodowity Włoch zna tajny przepis na ten smakołyk? Ale skąd Włoch w Olsztynie? Otóż jak mówi przysłowie: „szukajcie aż znajdziecie” – szukałam aż znalazłam Leonardo Riccio, który kilka lat temu zakochał się od pierwszego wejrzenia w przepięknej olsztyniance, Joannie Ferenc. Teraz są małżeństwem i często zapraszają gości na pizzę, według przepisu mamy Leonarda.

Ależ to romantyczne!!! 🙂 W sam raz na walentynki 🙂 🙂 🙂

A teraz przepis:

Składniki na ciasto: 1 kg mąki, 600 ml letniej wody, 30 g drożdży, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka cukru i pół łyżeczki soli.

Sos – pomidory z puszki lub świeże, szczypta soli.

Mozzarella włoska i parę listków bazylii.

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić w środku dziurkę i wlać drożdże rozmieszane z cukrem i odrobiną letniej wody. Zagniatać ok. 15 minut z dołu do góry, dolewając pozostałą ilość wody. Nie rozrywać! Uformować w półkulę, nakroić na krzyż i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielić na ćwiartki, formować palcami placek, który powinien być tak elastyczny, że nie będzie się z powrotem kurczył. Sosu nie musimy gotować, bo się przepiecze, więc wylewamy pomidory bez skórki z puszki, lekko solimy i nakładamy na placek. Mozzarellę kroimy w kostkę i posypujemy nią pizzę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ponad 200 stopni C na ok. 15 min. Po wyjęciu posypujemy paroma liśćmi świeżej bazylii. Palce lizać!!! 🙂

 

Fotorelacja:

Posłuchaj audycji:

 

00:00 / 00:00
Więcej w pizza, margherita, neapolitańska, włoska
Rozbił samochód dostawcy pizzy

Policjanci zatrzymali 24-latka, który porozbijał młotkiem samochód dostawcy pizzy. Na ulicy Wiejskiej w Elblągu mężczyzna zaczepił dostawcę, gdy ten wsiadał do samochodu. Od początku był agresywny....

Zamknij
RadioOlsztynTV