Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 8 °C pogoda dziś
JUTRO: 14 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Przetwory na zimę

Ogórki, śliwki, gruszki, fasolka, buraczki, jarzębina, papryka – u pani Genowefy Dreźniak z Derca w gminie Jeziorany trwa pracowity sezon marynatowo-przetworowy. Półki, jak widać na zdjęciu, uginają się pod ciężarem słoików z pyszną zawartością. W zimie będzie jak znalazł. Zdrowe, swojskie, niepowtarzalne w smaku. Pani Gienia codziennie zaprawia kilka słoiczków z tego, co akurat dojrzewa. Czasami trzeba się spieszyć, by np. ogórki nie przerosły. Spiżarnia jest obiektem pożądania nie tylko rodziny pani Gieni, ale i całej okolicy. Jej przetwory wygrywają konkursy kulinarne. Udało mi się panią Gienię podpatrzeć przy pracy  i „wyłudzić” kilka boskich marynat. Obiecałam też sobie, że od przyszłego roku 🙂 spróbuję posiąść tę rzadką w dzisiejszych czasach sztukę robienia przetworów. Zacznę od papryki węgierskiej, przy wyrobie której pilnie asystowałam…

 

Składniki (do 3 litrowych słoików): 4 czerwone papryki, 6 małych cebulek, 12 ząbków czosnku, pół szklanki octu, kolendra, pieprz czarny, sól, cukier.

 

Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić w centymetrowe paski. Cebulkę (małą) zblanszować. Zalewa: do wywaru z cebuli wlać pół szklanki octu, doprawić 3-4 łyżkami cukru i 3 łyżeczkami soli, w zależności od upodobań smakowych. Zagotować. Do słoików wsypać kilka (ok. 10-ciu) ziarenek pieprzu i kolendry, 4 ząbki czosnku, 2 cebulki. Słoiki napełnić papryką, po czym zalać zalewą tak, by zakryła paprykę. Zakręcić i pasteryzować ok. 20-30 minut. Po 3 tygodniach można już jeść.

 

Fotorelacja:

 

 

Posłuchaj audycji:

Więcej w Jadłostacja, marynaty, przetwory
Jedz jabłka!

"JEDZ JABŁKA" to akcja, która ma pomóc naszym sadownikom i rolnikom. Powstała po tym, jak Rosja nałożyła embargo na polskie owoce i warzywa. Jaki odzew przyniosła...

Zamknij
RadioOlsztynTV