Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 8 °C pogoda dziś
JUTRO: 6 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Orzechy włoskie, laskowe czy brazylijskie? Dorota Grzymska sprawdziła je pod lupą w Bliższych spotkaniach

Fot. Pixabay.com

Włoskie, laskowe, brazylijskie – Agnieszka Lipczyńska i Dorota Grzymska wzięły pod lupę wszystkie rodzaje orzechów, które są dostępne na rynku. Jakie są najlepsze? Które zawierają najwięcej selenu? Ile dziennie powinniśmy jeść? O tym w Bliższych spotkaniach Radia Olsztyn. 

Są zdrowe, jednak powinniśmy na nie uważać ze względu na ich kaloryczność. – Powinniśmy jeść je na sztuki a nie na garście czy opakowania. Orzechy zawierają 550-650 kcal w 100 gramach. Czyli w jednej paczce mamy 1/3 zapotrzebowania dziennego na kalorie – wyjaśnia Katarzyna Paszkowska, dietetyk.

Do najbardziej znanych w Polsce należą orzechy włoskie. Swoją budową przypominają półkule mózgu. I tak powinno być – tłumaczy dietetyk.

 One wspomagają prace naszego mózgu. Dzięki innymi przez to, że mają dobre proporcje pomiędzy kwasami omega 6, a omega 3. Jest więcej kwasów omega 3. To jest wyjątek wśród orzechów, bo inne mają złe te proporcje.

Posłuchaj całej rozmowy Doroty Grzymskiej z Katarzyną Paszkowską

Czy jedzenie orzechów jest dobre dla kobiet w ciąży? Na te pytanie próbowała odpowiedzieć Magdalena Woltmanowska, kierownik oddziału higieny żywności, żywienia i przedmiotów użytku w olsztyńskim sanepidzie.

Posłuchaj rozmowy 

00:00 / 00:00

Najlepsze właściwości mają orzechy surowe, ale są też z dodatkami takimi jak: sól, cukier, miód. O różnorodności produktów, których głównym składnikiem jest orzech mówiły Katarzyna Ostrowska i Sylwia Ciągło – specjalistki z Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie

Posłuchaj rozmowy

Niestety orzechy mogą uczulać. Do tych, które najczęściej wywołują reakcje uczuleniowe są orzechy arachidowe. Jeżeli chodzi o orzechy laskowe i włoskie, to takie reakcje również mogą występować, ale nie są one tak gwałtowne, jak w przypadku tych pierwszych. Ostrzega lek. Magdalena Zakrzewska, specjalista w zakresie alergologii.

Posłuchaj rozmowy

Chyba najsłynniejszym produktem orzechowym, a w szczególności uwielbianym przez dzieci, jest masło orzechowe. Jednak te na półkach sklepowych swoim składem nie zachęcają. Najlepiej takie masło zrobić samemu w domu. Nadają się do tego jakiekolwiek orzechy – przekonuje Katarzyna Paszkowska.

00:00 / 00:00

Autor: D. Grzymska
Redakcja: A.Podbielska

Więcej w zdrowie
14-latka, która zaatakowała nożem nauczyciela trafiła na obserwację psychiatryczną

  Nieoficjalnie mówi się, że dziewczyna miała problemy psychiczne. Policja sprawdza, czy wcześniej sprawiała problemy wychowawcze i czy zdarzeniu można było zapobiec. Szkoła w  Morągu sprawy...

Zamknij
RadioOlsztynTV