Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 11 °C pogoda dziś
JUTRO: 13 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Andrzej Romaniuk: województwo warmińsko-mazurskie ma najwięcej gospodarstw ekologicznych w kraju

Główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Andrzej Romaniuk. Fot.

Żywność tradycyjna to prężnie rozwijająca się gałąź produkcji – mówił w Porannych Pytaniach Polskiego Radia Olsztyn główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Andrzej Romaniuk.

Warmia i Mazury przodują w produkcji żywności tradycyjnej.

Warmia i Mazury mają najwięcej gospodarstw ekologicznych w kraju, a co za tym idzie jest tu największy areał tych gospodarstw. Tu powstawały i powstają produkty regionalne. Stały się one popularne i poszukiwane przez konsumenta. Od 1 stycznia tego roku weszła w życie ustawa o rolniczym handlu konsumenckim, która każdemu rolnikowi daje możliwość przetworzenia części swoich plonów i sprzedania tej żywności w stanie pierwotnym lub przetworzonym (…) W inspekcji weterynaryjnej zgłoszonych jest teraz 60 takich podmiotów. W domowych warunkach rolnik produkuje produkt, który nie zawiera tyle dodatków do żywności, a więc surowców pierwotnych, tak jak to kiedyś było.

Andrzej Romaniuk osobiście sprawdzał jak pracują Wojewódzkie Inspekcje Jakości Handlowej.

Jeśli chodzi o województwo warmińsko-mazurskie w skali roku robią około 1700 kontroli. Liczba ta zwiększyła się w związku z tym, że obsługujemy mechanizm związany z embargiem rosyjskim. Chodzi o rozdysponowywanie nadwyżek owoców i warzyw m.in. jabłek. Na terenie województwa do organizacji charytatywnych trafiają takie owoce, których jakość handlową musimy sprawdzić, żeby cały proces mógł być sfinansowany dla sadownika. Robimy standardowe kontrole związane z jakością handlową artykułów rolno-spożywczych i obsługujemy przejście graniczne. Chodzi o kontrolę żywności wchodzącej na teren Unii Europejskiej z tzw. państw trzecich.

Gość Porannych Pytań zapowiedział, że żywność będzie kontrolowana na każdym etapie produkcji. Andrzej Romaniuk podkreślił, że coraz częściej dochodzi do fałszowania tzw. żywności luksusowej.

W Unii Europejskiej, oprócz problemu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, dostrzeżono problem jakości handlowej i fałszowania. W tej chwili nie jest to aż tak poważny problem w samej Polsce, ale słyszymy o fałszowaniu oliwy z oliwek, szynki parmeńskiej i innych luksusowych towarów. Nie mogę powiedzieć, że w Polsce nie fałszuje się żywności, ale nie jest to celowe fałszowanie, a tzw. wypadek przy pracy (…) Z całej Unii Europejskiej napływają do nas zgłoszenia o zafałszowanych produktach i wtedy podejmujemy działania przy pomocy inspekcji sanitarnej, inspekcji weterynaryjnej lub handlowej. Sprawdzamy te zarzuty i udzielamy odpowiedzi.

Andrzej Romaniuk zapowiedział, że najprawdopodobniej od przyszłego roku zacznie funkcjonować ustawa zezwalająca znakować produkty znaczkiem Wolne od GMO. Cały proces produkcyjny będzie nadzorować Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Posłuchaj rozmowy Mai Kwiatkowskiej z Andrzejem Romaniukiem
Andrzej Romaniuk

 

RadioOlsztynTV