Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 2 °C pogoda dziś
JUTRO: 4 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Burgery

 

Polskie Towarzystwo Dietetyki przeprowadziło badania na grupie 14 tys. polskich  nastolatków w wieku od 13 do 19 lat. Wyniki: co piąty badany spożywa jedzenie typu fast food częściej niż dwa razy w tygodniu. Eksperci podkreślają, że w diecie nastolatków brakuje przede wszystkim świeżych warzyw, owoców i ciemnego pieczywa.

Czy można to zmienić?

Otóż okazuje się, że można przygotować smacznego burgera, który składa się ze zdrowych produktów. Przygotowuje go Filip Sadowski w Street Food Point w Olsztynie.

 

Składniki:

Ciemna bułka z ziarnami, kotlet ze świeżo mielonej wołowina w przyprawach, sos musztardowo-miodowy z ziołami prowansalskimi, śmietana, prażone migdały, sałata, pomidor i ciemna cebula.

Kotlet grillujemy, tak by w środku zachował czerwony kolor mięsa. Przekrojoną bułkę opiekamy w piekarniku z obu stron. Na spodnią część bułki kładziemy sałatę, a na nią kotlet. Górną smarujemy sosem musztardowo-miodowym. Układamy warzywa i całość wzbogacamy łyżeczką śmietany. Posypujemy migdałami, uprażonymi na suchej patelni.

A oto fotorelacja:

 

Posłuchaj audycji:

00:00 / 00:00

 

Więcej w Jadłostacja
Polski chleb

Komu z nas nie śniły się smaki z dzieciństwa? Kto, podobnie jak ja, tęskni za polskim chlebem na zakwasie? Tradycyjne smaki to nasze dziedzictwo narodowe. Przez...

Zamknij
RadioOlsztynTV