Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 4 °C pogoda dziś
JUTRO: 2 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Chcesz mieć ładną skórę? Jedz owoce i warzywa

Fot.: PAP/Jacek Turczyk

W pielęgnacji skóry niezwykle ważne jest prawidłowe odżywianie. Zdaniem dermatologa i farmaceuty dr Howarda Murada podstawą diety powinny być owoce i warzywa, które dostarczają niezbędnych witamin oraz minerałów, są również źródłem wody.

– Pielęgnacja skóry to swego rodzaju element opieki zdrowotnej. Jeśli to zrozumiemy, zobaczymy, że wszystko jest ze sobą połączone – podkreśla dr Howard Murad, dermatolog i farmaceuta.

Ekspert uważa, że w pielęgnacji skóry niezwykle ważne jest prawidłowe odżywianie. Podstawą są owoce i warzywa, które nie tylko dostarczają niezbędnych witamin oraz minerałów, ale przede wszystkim są pokarmami naturalnie bogatymi w wodę.

Wśród produktów, które Murad określa mianem największych przyjaciół naszej skóry znalazły się m.in. brokuły. Są one uznawane za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie, nic dziwnego, skoro zawierają przeciwutleniacze, są również bogatym źródłem witaminy C.

Na liście produktów, które warto mieć w swojej spiżarnianej kosmetyczce, znalazły się również mango – bogate źródło witaminy C oraz marchew, która podobnie jak mango jest bogata w beta-karoten. Doskonałym „kosmetykiem” są również maliny i jagody.

Dbając o swoją skórę warto również sięgnąć po pomidory, które dostarczają nam witamin A i C oraz likopenu, dzięki czemu wzmacniają układ odpornościowy. Z kolei ananas to źródło witaminy C oraz enzymu pomocnego w zwalczaniu stanów zapalnych. Działanie przeciwzapalne wykazuje również imbir i czosnek. W diecie sprzyjającej pięknej skórze nie powinno zabraknąć cebuli – zawiera ona związki siarki, które pomagają odtruwać organizm i zwalczać wypryski.

Murad podkreśla również wagę produktów bogatych w zdrowe tłuszcze. Nasiona dyni mają działanie przeciwzapalne oraz zawierają kwas alfa-linolenowy i kwasy tłuszczowe omega-3. Podobnie jak siemię lniane, które pomaga zatrzymać wodę w komórkach.

 

Źródło: PAP Life
Redakcja: A. Dybcio

RadioOlsztynTV