Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 3 °C pogoda dziś
JUTRO: 6 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Chrup, na zdrowie…

Źródłó: facetikuchnia.com.pl

Wspiera pracę mózgu, dba o zdrowie serca i skóry oraz zapewnia lepszą odporność – oto, jakie korzyści gwarantuje siemię lniane. Z tych małych nasion, które potrawom nadają charakterystycznej konsystencji, warto zrobić zdrową przekąskę – krakersy.

„Siemię lniane to małe nasiona, wypełnione mocą i mające właściwości antyoksydacyjne. Zapewniają cudowną konsystencję wszystkim potrawom, do których są dodawane, a przy tym dostarczają dużo błonnika. Są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają funkcje kognitywne, chronią serce, regulują poziom cholesterolu i pomagają na wiele innych dolegliwości zdrowotnych” – przekonuje w swojej książce Sophie Manolas.

Jednym z dań, a właściwie przekąską, z użyciem siemienia lnianego, jaką proponuje autorka są krakersy. Do ich przygotowania potrzebne będą następujące składniki: 2 szklanki siemienia lnianego, 1/2 łyżeczki soli morskiej, łyżeczka czosnku granulowanego, przyprawy (ziarna maku, suszony rozmaryn, chilli, ziarna kminu), 4 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz szklanka filtrowanej wody. Z tych proporcji powinno wyjść około 30 krakersów.

Przygotowanie krakersów zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 st. C. Siemię lniane mielimy w robocie kuchennym na możliwie najdrobniejszy proszek. Zmielone siemię przesypujemy do dużej miski, dodajemy pozostałe suche składniki i mieszamy. W mieszance suchych składników robimy wgłębienie i powoli dodajemy oliwę oraz wodę, cały czas mieszając, aż ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem i na blasze wałkujemy ciasto możliwie najcieniej. „Na tym etapie możesz pokroić ciasto na kwadraty lub prostokąty, żeby miały ten sam kształt. A jeśli wolisz styl rustykalny, połam wielki krakersowy placek na mniejsze kawałki, kiedy wyjmiesz go z piekarnika” – instruuje Manolas. Krakersy należy piec przez około 15 minut, jednak dokładny czas zależy od grubości ciasta. Upieczoną przekąskę wyjmujemy z piekarnika i studzimy przed spożyciem.

Autorka: P. Persa (PAP Life)

RadioOlsztynTV