Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 14 °C pogoda dziś
JUTRO: 20 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Ciasto marchewkowo-pistacjowe to słodka propozycja na święta

Ciasto marchewkowe. Fot. Fotolia.com

Ciasto marchewkowe w świątecznej odsłonie z dodatkiem mielonych migdałów i mielonych pistacji. Pachnące cynamonem i z pomarańczowym lukrem idealnie wkomponuje się w świąteczne menu.

Do wykonania ciasta marchewkowo-pistacjowego potrzebujemy:

  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g brązowego cukru
  • 5 jaj
  • sok i startą skórkę z jednej pomarańczy
  • 170 g mąki
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 100 g mielonych migdałów
  • 120 g mielonych pistacji
  • 1 łyżeczkę mielonego cynamonu
  • 250 g tartej marchwi

Na polewę:

  • 100 g serka mascarpone
  • 200 g sera śmietankowego
  • 80 g cukru pudru
  • skórka z 1 pomarańczy

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C. Foremkę o średnicy 22-24 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką.

Masło i cukier ucieramy do uzyskania gładkiej, białej masy. Dodajemy kolejno jajka, mieszając dobrze przed dodaniem następnego. Dodajemy sok pomarańczowy i tartą skórkę pomarańczową, mąkę, mielone migdały i pistacje, cynamon i na koniec startą marchewkę. Mieszamy dokładnie.

Wlewamy do formy i pieczemy około 50 minut. Ciasto możemy sprawdzić za pomocą patyczka: wyjęty z ciasta będzie suchy. Ciasto studzimy. Na koniec przygotowujemy polewę: wszystkie składniki dobrze mieszamy ze sobą. Nakładamy ją na już wystudzone ciasto. Wierzch ciasta obsypujemy siekanymi pistacjami.

 

Redakcja: BSChromy za PAP Life

Więcej w święta, ciasto
Mistrz świata w przygotowaniu tiramisu do niedawna nie wiedział, jak je zrobić. Na naukę nigdy nie jest za późno

Zwycięzcą mistrzostw świata amatorów w przygotowaniu tiramisu w Treviso został 28-letni włoski robotnik, który do czasu konkursu nigdy nie robił tego słynnego deseru. Skorzystał z przepisu...

Zamknij
RadioOlsztynTV