Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 4 °C pogoda dziś
JUTRO: 2 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Co zrobić, żeby jedzenie nie trafiało do kosza? Bank Żywności edukuje i przestrzega przed marnowaniem żywności

Fot. A. Skrago

Dziś obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. To jubileuszowa 40. edycja wydarzenia.

Od lat jednym z najważniejszych problemów jest marnowanie żywności. Właśnie temu tematowi poświęcone były specjalne warsztaty w Olsztynie.

Bank Żywności w Olsztynie zaprosił na to spotkanie młode pokolenie. W Szkole Podstawowej nr 22 warsztaty poprowadzili barmani i kucharze z olsztyńskich restauracji. Jak mówili, sami na co dzień widzieli, jak dużo dobrego jedzenia trafia do kosza. Uczniowie mogli przekonać się, jak smaczne i atrakcyjne potrawy oraz napoje można przygotować choćby z obierek.

Członkowie grupy Custom Service we współpracy z olsztyńską sceną hiphopową przygotowali też klip do specjalnie stworzonego utworu. Jego premiera odbyła się właśnie podczas warsztatów.

Według statystyk Banku Żywności, w Polsce marnuje się rocznie 9 milionów ton żywności. To tyle, ile wystarczy na wyżywienie ¼ mieszkańców Polski przez rok.

Fot. A. Skrago

Fot. A. Skrago

Fot. A. Skrago

Fot. A. Skrago

Fot. P.Getka

 

Autor: A.Skrago
Redakcja: B.Świerkowska-Chromy

Więcej w jedzenie, żywność, Bank Żywności
Dawne olsztyńskie koszary stały się teraz Kuźnią Społeczną Banku Żywności. Specjaliści pokazują m.in., jak nie marnować jedzenia

W Olsztynie oficjalnie otwarto Kuźnię Społeczną Banku Żywności. To miejsce rozwoju przedsiębiorczości, działań społecznych, ekologicznych, aktywizacji zawodowej i wsparcia organizacji pozarządowych z całego województwa. W sobotę...

Zamknij
RadioOlsztynTV