Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 2 °C pogoda dziś
JUTRO: 4 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Czekolada – jedz z umiarem dla zdrowia serca

Fot. PAP/Bartłomiej Zborowski

Dobre wieści dla miłośników kakaowych łakoci – eksperci przekonują, że jedząc trzy batony czekoladowe w ciągu miesiąca możemy istotnie zmniejszyć ryzyko wystąpienia niewydolności serca.

Wiele osób – szczególnie dbających o zbilansowaną dietę – jest przekonanych, że aby żyć zdrowo, należy wyeliminować z codziennego jadłospisu wszelkie słodkie przekąski, z czekoladą na czele. Okazuje się, że założenie to może być błędne.

Rezultaty najnowszego badania, które zaprezentowano na konferencji Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Monachium pokazują bowiem, że umiarkowane spożycie czekoladowych łakoci bywa kluczowe w zapobieganiu problemom z sercem.

Naukowcy z Icahn School of Medicine w Nowym Jorku przeanalizowali pięć badań z udziałem ponad 575 000 uczestników. Uczeni doszli do wniosku, że naturalne składniki czekolady mogą poprawić stan naczyń krwionośnych, co zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Według ekspertów spożywanie trzech czekoladowych batonów miesięcznie zmniejsza ryzyko niewydolności serca aż o 23 %.

Główny autor badania, dr Chayakrit Krittanawong wyjaśnił, w jaki sposób czekolada korzystnie wpływa na nasze zdrowie.

Czekolada o wysokiej zawartości kakao jest ważnym źródłem flawonoidów, które są związane z redukcją stanu zapalnego i wzrostem dobrego cholesterolu. Spożywanie flawonoidów może zwiększać poziom tlenku azotu występującego w organizmie, co z kolei polepsza przepływ krwi i poprawia krążenie

– cytuje eksperta „The Telegraph”.

Warto jednak powściągnąć nieco przedwczesny hurraoptymizm. „Czekolada może mieć także wysoki poziom tłuszczów nasyconych, dlatego niezbędny jest umiar” – przestrzega Krittanawong. Według autorów badania, spożywanie zbyt dużej ilości czekolady może doprowadzić do 17-procentowego wzrostu ryzyka niewydolności serca. Ważne więc, aby po czekoladowy przysmak nie sięgać nazbyt często.

 

Źródło: PAP Life
Redakcja: A. Dybcio

ZOBACZ TAKŻE

Więcej w czekolada
Sieć Rossmann apeluje o zwrot białej czekolady! Mogą w niej być bakterie Salmonelli

W produkcie Das Exquisite Czekolada biała z jagodami dostępnym w sieci drogerii Rossmann wykryto bakterię salmonelli. Produkty można zwracać do sklepów. Sieć drogerii Rossmann poinformowała o...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV