Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 20 °C pogoda dziś
JUTRO: 14 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Czy fleksitarianie „wygryzą” mięsożerców?

Część osób przechodzi na dietę wegetariańską, inni na wegańską. Są też tacy, którzy mięso decydują się spożywać okazjonalnie.

Jak wynika z badań, popularność tego trendu będzie coraz większa. Czy fleksitarianie „wygryzą” mięsożerców? 43 proc. Polaków je mniej lub w ogóle nie je mięsa – oto, co wynika z raportu „Fleksitarianie nadchodzą” przygotowanego przez agencję IQS.

Dokładniejsze wyniki prezentują się następująco: 47 proc. badanych je tyle samo mięsa, co rok, a nawet dwa lata temu, a 10 proc. ankietowanych je więcej mięsa niż rok-dwa lata temu. Z kolei 32 proc. respondentów ogranicza jedzenie mięsa trochę, a 9 proc. – bardzo. Natomiast 1 proc. badanych wskazuje, że nie je mięsa ani produktów pochodzenia zwierzęcego. Również 1 proc. ankietowanych przyznaje, że nie je mięsa, ale ryby już tak.

Warto przypomnieć, na czym polega fleksitarianizm, który w Stanach Zjednoczonych został okrzyknięty jedną z najlepszych diet 2019 roku. Otóż polega on na spożywaniu ograniczonej liczby posiłków mięsnych. I choć w Polsce pojęcie to nie jest tak popularne, inaczej wygląda to w praktyce – wiele osób uznaje taki styl odżywiania, ale nie nazywa go w ten sposób.

Co ciekawe, na szczycie „piramidy złych rzeczy” – jak czytamy w komunikacie z badania – mięso zdeklasowało już cukier, a żywieniowcy alarmują, aby ograniczać spożywanie tłuszczów odzwierzęcych i zastępować je olejami roślinnymi.

Dlaczego staramy się ograniczyć lub rezygnujemy ze spożywania mięsa? 40 proc. badanych wskazuje na to, że w mięsie jest dużo chemii, antybiotyków. 39 proc. ankietowanych wskazuje względy etyczna, bowiem – w ich ocenie – produkcja mięsa oznacza zabijanie i cierpienie zwierząt. Natomiast 32 proc. respondentów trudno znaleźć naprawdę dobre, jakościowe mięso.

 

Autor: PAP Life
Redakcja: K. Ośko

ZOBACZ TAKŻE

Więcej w wegetarianizm
Soczewica na bosaka

Wszyscy wiemy, że za miskę soczewicy można sprzedać nawet pierworództwo. Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie znaleźli w soczewicy taniny, czyli...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV