Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 17 °C pogoda dziś
JUTRO: 15 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Dawne olsztyńskie koszary stały się teraz Kuźnią Społeczną Banku Żywności. Specjaliści pokazują m.in., jak nie marnować jedzenia

Kuźnia Społeczna Banku Żywności w Olsztynie

W Olsztynie oficjalnie otwarto Kuźnię Społeczną Banku Żywności. To miejsce rozwoju przedsiębiorczości, działań społecznych, ekologicznych, aktywizacji zawodowej i wsparcia organizacji pozarządowych z całego województwa.

W sobotę i w niedzielę w odrestaurowanym budynku dawnych koszar odbywać się będą spotkania i warsztaty, a jednym z tematów jest niemarnowanie jedzenia. Dzięki staraniom Banków Żywności udało się w 2013 roku zmienić prawo. Od tego czasu sklepy przekazują żywność, jako darowiznę na cele społeczne, organizacjom pożytku publicznego. Od tych produktów nie muszą naliczać podatku VAT i całość darowizny mogą uznać jako koszt uzyskania przychodu.

Jak mówi prezes Banku Żywności w Olsztynie, Marek Borowski, ostatnio udało się przeforsować nowe prawo. Ustawa o niemarnowaniu żywności weszła w życie dwa dni temu.

00:00 / 00:00

Na uroczystej gali otwarcia olsztyńskiej Kuźni Społecznej poczęstunek był przygotowany właśnie z tak odzyskanej żywności.

00:00 / 00:00

Na całym świecie rocznie do śmietnika trafia ponad miliard ton żywności, zaś w Polsce – dziewięć milionów ton.

Kuźnia Społeczna Banku Żywności w Olsztynie

Kuźnia Społeczna Banku Żywności w Olsztynie

Kuźnia Społeczna Banku Żywności w Olsztynie

 

Autor: K. Kantor
Redakcja: A. Dybcio

ZOBACZ TAKŻE

Więcej w jedzenie, prawo, sklep, Marek Borowski, produkty, marnowanie jedzenia, zero waste
Bliższe spotkania – 10.09.2019

Zakaz wstępu do niektórych restauracji dla dzieci i zjawiska zaraźliwe – na te tematy z gośćmi Bliższych spotkań rozmawiali Izabela Malewska i Maciek Świniarski Właściciele dwóch...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV