Festiwal Kultury Łowieckiej
Już po raz ósmy w Węgorzewie odbył się Festiwal Kultury Łowieckiej, w którym swoje kulinarne umiejętności zaprezentowały zarówno ekipy zawodowych kucharzy, jak i amatorów, przygotowując potrawy kuchni myśliwskiej.
Tegoroczni uczestnicy konkursu musieli przygotować potrawy z dzika. W konkursie wzięło udział sześć ekip. Nagrodą jest Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego, a laureaci trzech pierwszych miejsc otrzymali nagrody rzeczowe.
Podczas Festiwalu odbyły się także imprezy towarzyszące: forum łowieckie o jeleniu mazurskim, zawody strzeleckie „O Króla Strzelnicy Laserowej”, zmagania terenowe pasjonatów szybkiej jazdy pojazdami z napędem na cztery koła oraz pokazy: psów myśliwskich, konkurs budowy urządzeń łowieckich, prezentacja gry na zabytkowych instrumentach myśliwskich, wystawa fotograficzną, przegląd filmów o tematyce przyrodniczo-ekologicznej i występy artystyczne.
Cześć kulinarną wydarzenia poprowadził dr Grzegorz Russak – znawca kuchni polskiej. Natomiast część artystyczno-łowiecką – Jerzy Zinkiewicz. (gol/łw)