Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 1 °C pogoda dziś
JUTRO: 8 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Typy i rodzaje mąk

Pszenna, żytnia, orkiszowa, pełnoziarnista, kukurydziana, gryczana, ziemniaczana, jęczmienna, sojowa, owsiana, z prosa, z ciecierzycy – od przeróżnych rodzajów mąk może zakręcić się w głowie.

Czym się różnią, do czego i jak ich używać oraz co oznaczają wartości podane na torebkach?  Poprosiłam o wyjaśnienie tego zagadnienia  Justynę Szymańską – dietetyczkę, która jest także doradcą żywieniowym.

Typ mąki świadczy o zawartości składników mineralnych. Ziarno zboża, używane do produkcji mąki pszennej najniższego typu jest oczyszczane do samego bielma. Bielmo znajduje się w środku ziarna i składa się wyłącznie ze skrobi. Do wyrobu mąk wyższego typu używa się ziaren nieoczyszczonych, czyli zawierających okrywę, w której jest najwięcej błonnika i składników mineralnych. Np. typ mąki 2000 świadczy o tym, że jest w niej 2 procent składników mineralnych.

Z kolei mąka typu 400 lub 450 wyprodukowana jest tylko z bielma, jest puszysta i świetnie nadaje się do ciasta biszkoptowego. A co z ludźmi, którzy nie tolerują glutenu?

Gluten zawiera ziarna takich zbóż jak: pszenica, żyto, owies i jęczmień. Osoby z nietolerancją glutenu lub celiakią powinny szukać mąk, na których wyraźnie jest napisane: „bez glutenu”, lub widnieje symbol przekreślonego kłosa.

Osoby otyłe powinny z kolei wybierać mąki o wysokich typach. Bo zawierają błonnik i składniki mineralne, które mają wielkie znaczenie przy odchudzaniu.

 

(dgrz/bsc)

Więcej w jedzenie, zdrowie, Dorota Grzymska, odchudzanie, mąka
Zdrowo i za darmo, czyli kreatywne ćwiczenia na ulicy

Na Warmii i Mazurach można ćwiczyć za darmo, tak jak starożytni wojownicy. Jak to zrobić? Można uprawiać street workout czyli uliczny trening. Ćwiczenia odbywają się na...

Zamknij
RadioOlsztynTV