Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 3 °C pogoda dziś
JUTRO: 1 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Hibiskus – remedium na letnie pragnienie

Hibiskus. Fot. PAP/Przemysław Piątkowski

Kwiat hibiskusa kwitnie tylko jeden dzień w roku, na szczęście my możemy cieszyć się nim przez okrągłych 12 miesięcy. Latem napar z hibiskusa doskonale ugasi pragnienie, zimą wzmocni nasz układ odpornościowy.

Jeśli latem kończą nam się pomysły na lemoniady, wody smakowe i mrożone herbaty, warto przypomnieć sobie o starej sprawdzonej metodzie gaszenia pragnienia – naparze z hibiskusa. Przy okazji delektowania się takim napojem poprawimy nieco nasze zdrowie.

Naparowi z hibiskusa przypisuje się następujące właściwości zdrowotne – przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, obniża poziom cholesterolu, łagodzi zaburzenia trawienne i stany zapalne, wzmacnia układ odpornościowy. Może również przyspieszyć metabolizm.

Przeciwutleniacze w nim zawarte pomagają chronić organizm przed chorobami, ponieważ neutralizują wolne rodniki obecne w tkankach i komórkach organizmu. Dlatego możemy śmiało powiedzieć, że picie herbaty hibiskusowej może wydłużyć okres życia, utrzymując dobry ogólny stan zdrowia.

Uważa się, że herbata z hibiskusa jest doskonała dla wsparcia układu immunologicznego, ponieważ jest niezwykle bogata w kwas askorbinowy, bardziej znany jako witamina C. Witamina C jest rozpuszczalną w wodzie witaminą, która jest odpowiedzialna za utrzymywanie tego układu w dobrej kondycji. Ponadto witamina C wspomaga piękny i zdrowy wygląd skóry.

Picie herbaty hibiskusowej może być również pomocne dla pacjentów cierpiących na anemię. Herbata hibiskusowa jest zaskakująco bogatym źródłem żelaza. Szklanka napoju dostarcza 20 miligramów żelaza – ważnego minerału, który utrzymuje system immunologiczny w równowadze i pomaga organizmowi produkować krwinki czerwone (nośniki tlenu w organizmie). Dodatkowo napar z hibiskusa dostarczy nam niewielkich ilości potasu, magnezu i cynku.

Dietetyk Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska zachęca, aby po napar z hibiskusa sięgać nie tylko latem, ale również jesienią i zimą.

Suszone kwiaty hibiskusa z dodatkiem szczypty startego korzenia lukrecji zalewamy wrzącą wodą. Po odczekaniu aż napar ostygnie, dodajemy plaster pomarańczy. Hibiskus dzięki zawartości polisacharydów wzmacnia układ odpornościowy, dlatego napar z hibiskusem w roli głównej warto pić w jesiennym okresie wzmożonych infekcji

– wyjaśnia.

 

Źródło: PAP Life
Redakcja: A. Dybcio

ZOBACZ TAKŻE

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ludzie honoru

Proszę Państwa są takie filmy, które kiedyś zapadły w mojej pamięci, najzwyczajniej w świecie zachwyciły mnie. Potem straciłem z nimi kontakt, zostały tylko wspomnienia i chęć...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV