Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 1 °C pogoda dziś
JUTRO: 2 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Irena Telesz: moja działalność społeczna to przejaw egoizmu

Irena Telesz

Choć jej marzeniem była praca w sklepie mięsnym, wybrała teatr. Lubi pomagać innym, ale nie potrafi walczyć o swoje sprawy. Gościem Barbary Fedoniuk jest aktorka teatralna – Irena Telesz.

Irena Telesz (urodzona 10 sierpnia 1940 roku w Podrośli koło Wołkowyska) – polska aktorka teatralna.

W 1958 została absolwentką Państwowego Liceum Pedagogicznego w Gdańsku, a w 1966 roku złożyła egzamin aktorski. Pracowała w teatrach: rapsodycznym w Gdańsku i dramatycznym w Grudziądzu.

Od 1975 roku jest zawodowo związana z Teatrem im. Stefana Jaracza w Olsztynie.

Ile razy wychodzę na scenę i spoglądam na rząd reflektorów, ogarnia mnie wzruszenie i dreszczyk emocji…

Zagrała liczne role w adaptacjach dramatów Williama Szakspira, m.in. Lady Makbet oraz Hekate w Makbecie, Księżną Yorku w Ryszardzie III i Królową Gertrudę w Hamlecie. Wystąpiła również jako Olga w Trzech siostrach według Antona Czechowa.

 

Irena Telesz – smaki dzieciństwa (opis do dźwięku)


Irena Telesz – migracja między teatrami

Filmografia

  • 1977: Znak orła (odc. 2)
  • 1979: W słońcu i w deszczu – Jaglina, żona sołtysa
  • 1981: Czwartki ubogich − sprzątaczka Helena
  • 1984: Pana na Żuławach (odc. 7)
  • 2000: Świąteczna przygoda − dyrektor domu dziecka
  • 2001: Kameleon (serial) − babcia Weroniki
  • 2001: Kameleon − babcia Weroniki
  • 2005: Spadek − ciotka Kristera
  • 2009: Dom nad rozlewiskiem − pani Róża, matka proboszcza
  • 2010: Miłość nad rozlewiskiem − pani Róża, matka proboszcza
  • 2011: Życie nad rozlewiskiem − pani Róża, matka proboszcza
  • 2012: Nad rozlewiskiem − pani Róża, matka proboszcza

ZOBACZ TAKŻE

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zwycięstwa piłkarzy ręcznych

18. kolejka I ligi szczypiornistów była znakomita dla I-ligowych piłkarzy ręcznych z regionu. Zarówno olsztyńska Warmia, jak i elbląskie Meble Wójcik zainkasowały komplety punktów. Trwa znakomita...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV