Jak zdrowo wszystkich wyżywić?
Więcej ludzi na świecie to większe zapotrzebowanie na żywność.
Jak sprostać temu wyzwaniu, a jednocześnie dostarczać żywność wysokiej jakości, korzystnie wpływającą na zdrowie człowieka?
W Warmińsko-Mazurskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego trwa seminarium poświęcone tej tematyce.
Jesteśmy tym, co jemy – podkreślają fachowcy, kłopot w tym, że w Polsce nie ma żadnych norm, których zakłady wytwórcze musiałyby przestrzegać, byśmy mieli pewność, że jemy wyroby wartościowe – mówi Barbara Skowronek z ośrodka doradztwa – nie jest określone, ile ma być np. mięsa w kiełbasie, czy mąki w chlebie.
Profesor Zenon Zduńczyk z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie próbował „odczarować” złe skojarzenia związane z GMO. – Wykorzystywane w praktyce modyfikacje mają jedynie ochronić rośliny przed chorobami, nie ma to wpływu na jakość żywności – przekonywał.
Podczas seminarium mówiono także o walorach jagnięciny i gęsiny – mięs poszukiwanych w świecie, a w Polsce ciągle niedocenianych. (kwiat/as)