Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 3 °C pogoda dziś
JUTRO: 4 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Jesienny rarytas, czyli dyniowe risotto. Zobacz przepis

Fot. Fotolia.com

Co przygotować na chłodniejsze dni i do tego z sezonowymi warzywami? Najlepszy wybór, to potrawy z dyni, np. dyniowe risotto z parmezanem.

Dynia zawiera wiele witamin, przede wszystkim witaminy młodości, czyli A, E i C, a ponadto: witaminę K, B6, kwas foliowy, tiaminę i ryboflawinę. Jest to także skarbnica składników mineralnych, jak wapń, magnez, potas, żelazo, sód, cynk i fosfor. Dynia jest bogata w beta-karoten, który podobnie jak wszystkie karotenoidy – jest przeciwutleniaczem, zatem hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne i może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Jedzmy więc dynię na zdrowie!

Do przygotowania dyniowego risotto potrzebujemy: 250 g ryżu arborio, 400 g dyni, cebulę, litr bulionu warzywnego, 50 g masła, 100 ml wytrawnego białego wina, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 100 g tartego parmezanu, sól, świeżo mielony pieprz, prażone pestki dyni.

Drobno siekamy obraną wcześniej cebulę. Usuwamy skórkę i nasiona z dyni, a miąższ kroimy w cienkie plasterki. Dusimy w bulionie warzywnym.

Podsmażamy cebulę na patelni z 2 łyżkami oleju i odrobiną masła. Dodajemy ryż i mieszamy przez kilka minut. Wlewamy wino i mieszamy tak długo, aż się wchłonie. Dodajemy po trochu gorący bulion i mieszamy aż do jego wchłonięcia. Gotujemy jeszcze przez 15 minut, ciągle mieszając i podlewając bulionem, aż do całkowitego wchłonięcia. Dodajemy plastry dyni i połowę posiekanej pietruszki. Mieszamy i gotujemy tak długo, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany.

Zdejmujemy z ognia. Dodajemy parmezan, mieszamy i odstawiamy na 2 minuty pod przykryciem.

Risotto podajemy w głębokim naczyniu lub na gorących talerzach. Posypujemy pozostałą pietruszką i prażonymi pestkami dyni.

Autor: PAP Life
Redakcja: A. Podbielska

ZOBACZ TAKŻE

Więcej w jesień, dynia, przepis
Nadchodzi czas zmian w przyrodzie. „Jesień przyszła z przytupem i zwierzęta też na to reagują”

Lato się już z nami pożegnało, przyszła jesień i czas zmian w przyrodzie. Wszystko co żyje, przygotowuje się na nadejście zimowych chłodów. Sebastian Menderski z Polskiego...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV