Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 21 °C pogoda dziś
JUTRO: 17 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Joanna Kondrat: nie nadaję się do maszyn, w których jest mnóstwo trybików

Joanna Kondrat,
fot. Sławomir Ostrowski

Choć zawiesiła karierę już w przedszkolu, to zdecydowała się powrócić na scenę – dzięki sukcesom podczas studenckich festiwali. W tekstach piosenek uwiecznia swoje troski i niepokoje. Wciąż uczy się szczęścia, ale wie, że życie nie jest kolorowe. Uwielbia kawę i swoją małą, niedochodową firmę – syna Brunona. Gościem Barbary Fedoniuk jest Joanna Kondrat.

Joanna Kondrat – urodzona 14 marca 1982 roku w Bartoszycach polska wokalistka i autorka tekstów.

Laureatka głównych nagród ogólnopolskich festiwali piosenki autorskiej w Polsce, m.in. Studenckiego Festiwalu Piosenki w Krakowie, Przeglądu Piosenki Autorskiej w Warszawie, Ogólnopolskiego Studenckiego Festiwalu Piosenki Turystycznej Yapa w Łodzi, Ogólnopolskiego Przeglądu Piosenki Poetyckiej w Oleśnie, Festiwalu Twórczości marka Grechuty „Korowód”, Festiwalu „Łagodne Spotkania Muzyczne – Muzyka i Środowisko” czy festiwalu Bieszczadzkie Anioły.

Cenię sobie przestrzeń własną, w której mogę mówić swoim językiem. Nie nadaję się do tego, żeby mnie głaskać, czesać, układać, ubierać i zdobić, jak komuś się to podoba.

W 2011 roku wydała autorską płytę Samosie, wyprodukowaną przez Pawła ,,Bzima” Zareckiego. Na płycie występują m.in. Robert Szydło, Maciej Tubis, Marcin Lamch, Krzysztof Napiórkowski i Kamil Barański. Większość tekstów na płytę napisała Joanna Kondrat.

W 2012 roku została laureatką głównej nagrody konkursu Debiuty na XLIX Krajowym Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu.

Rozmowa z Joanną Kondrat – posłuchaj

Dyskografia

Albumy

  • 2011 – Samosie (Moderna, dystrybucja: Universal Music)

Kompilacje

  • 2003 – Mandarynka
  • 2007 – Zabieszczaduj z aniołami
  • 2008 – Miś
  • 2009 – W stronę Krainy łagodności vol.1
  • 2011 – Moja Kraina Łagodności

Teledyski

  • 2011 – Sny
  • 2011 – Kawa

 Rozmowy z Joanną Kondrat nagrana w Telewizji Polskiej – posłuchaj

ZOBACZ TAKŻE

Więcej w Fedoniuk, I kto to mówi
Wiesław Nideraus: śmieję się, gdy mnie coś zaskoczy

Do końca nie potrafi przybliżyć swojego pochodzenia, często zmieniał szkoły... 8 marca minie 40 lat od kiedy pierwszy raz pojawił się na scenie. Przez ten czas...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV