Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 15 °C pogoda dziś
JUTRO: 14 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Kolor warzyw i owoców ma znaczenie?

Fot. PAP Life

O tym, że są zdrowe wiedzą nawet dzieci. Okazuje się, że znaczenie ma także kolor warzyw i owoców. Jak przekonuje Marek Borowiński, kolory połączone są z ich funkcjami. Tak więc co kolor, to inna właściwość…

Wyniki badań dotyczących żywienia od wielu lat wskazują – jak zauważa w swojej książce Marek Borowiński – że ma ono ogromny wpływ na zdrowie człowieka i ogólną jakość życia – zwłaszcza, że kształtowanie odpowiednich nawyków żywieniowych zaczyna się już od momentu przyjścia człowieka na świat.

Borowiński wskazuje, że właściwe odżywianie jest ważne w przypadku zarówno dzieci, jak i dorosłych. „To ono należy do czynników gwarantujących zdrowie. Stosując się do ogólnych zasad zdrowego odżywiania, rzadko zastanawiamy się nad kolorem produktów spożywczych w połączeniu z ich funkcjami. Jak się okazuje, ma to ogromne znaczenie. Znany i najbardziej rozpowszechniony jest poddział warzyw i owoców ze względu na ich barwę. Każdej przypisano różne wartości odżywcze” – opisuje.

Warzywa i owoce zostały podzielone na 5 grup: niebieskie i fioletowe, zielone, czerwone, żółte i pomarańczowe oraz białe. Jakimi cechami i właściwościami charakteryzują się poszczególne grupy, składające się z warzyw i owoców o odpowiednich kolorach?

„Niebieskie i fioletowe m.in. bakłażan, jagody, winogrona, śliwki i aronia – zawierają dużo błonnika oraz witaminy C, wspomagają układy: moczowy, trawienny oraz oddechowy” – wylicza specjalista od psychologii koloru.

Z kolei zielone, takie jak np. kapusta, sałata, ogórki, brokuły, winogrona, kiwi i agrest, cechują się dużą zawartością kwasu foliowego, wspomagają wzrok, wzmacniają układ krążenia oraz odporność.

Pomidory, papryka, truskawki, poziomki, maliny, wiśnie i czereśnie oraz arbuz kwalifikują się do grupy czerwonej. „Zawierają dużo potasu i likopenu, wzmacniają naczynia krwionośne i chronią przed zawałem” – podaje Borowiński.

Warzywa i owoce żółte i pomarańczowe, do której należą m.in. marchewka, dynia, kukurydza, ananasy, morele, pomarańcze są bogatym źródłem witamin A i C, wspomagają odporność oraz chronią przed promieniami UV.

Ostatnia grupa, do której należą np. cebula, kalafior, czosnek, por i seler, a więc warzywa białe, mają działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, są więc naturalnym antybiotykiem. Dlatego też ich spożywanie zaleca się w okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta ryzyko infekcji.

O tym, że warzywa i owoce są zdrowe – choć nie wszyscy jedzą ich odpowiednio dużo – wiedzą nawet dzieci. „Ich kolory mają znaczenie nie tylko wizualne, lecz także zdrowotne” – podsumowuje Borowiński i przypomina, że warzywa i owoce należy jeść nawet 5 razy dziennie.

 

Autor: PAP Life
Redakcja: K. Ośko

Więcej w warzywa
Elbląski Bank Żywności w tym roku bez własnych upraw. Kierownictwo boryka się z dwoma problemami

Nie będzie w tym roku ziemniaków, ogórków i warzyw z pola uprawianego przez Elbląski Bank Żywności. Powody są dwa - problem ze znalezieniem pracowników i plany...

Zamknij
RadioOlsztynTV