Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 2 °C pogoda dziś
JUTRO: 0 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Kuchnia łączy pokolenia – potrawy wielkopostne

Po raz kolejny towarzyszyłam z mikrofonem gotującym seniorom z olsztyńskiej Akademii Trzeciego Wieku i młodzieży z Centrum Pomocy Dziecku. To wspaniała inicjatywa, która łączy pokolenia. Miło patrzeć na zacieśniające się więzi, organizację pracy i wspólne pogaduchy przy stole. Ze spotkania na spotkanie rodzi się coraz większa przyjaźń i strach pomyśleć co będzie, gdy kiedyś projekt wygaśnie. Dlaczego projekt? Wszystko rozbija się o pieniążki. Przecież produkty na potrawy trzeba kupić, a gdy przy stole zasiada ponad 20 osób, to można sobie wyobrazić jakie są koszty. Młodzież się martwi, za to seniorzy nie rezygnują. Już złożyli następny projekt. Tym razem będą to wspólne warsztaty szycia. Odnoszę wrażenie, że co by to nie było, to i tak chodzi o wspólne spędzanie czasu. Brawo!!! Bardzo szlachetna i potrzebna idea :).

A tym razem we wspólnej kuchni powstawały potrawy wielkopostne: śledzie po sułtańsku, racuchy z jabłkami i bananami oraz pieczone jabłka z konfiturą.

A w kuchni w porywach uwijało się 21 osób. Wśród nich seniorki: Teresa Kowalska, Maria Robaczewska, Elwira Gutkowska, Elżbieta Konopacka-Romanowska, oraz młodzież: Sandra, Patryk, dwie Anety, Monika, Wiktoria, Lidka, Natalia i inni, których nie zdążyłam zapytać o imię 🙂 Nad wszystkim czuwała oczywiście dyrektor Centrum Pomocy Dziecku pani Anna Norejko.

Składniki:

1. Na śledzie po sułtańsku: płaty śledziowe, cebula, przecier i koncentrat pomidorowy, keczup, rodzynki, olej, sól, pieprz, cukier, cytryna, pietruszka.

2. Na racuchy: mąka, jogurt, jajka, soda oczyszczona, cukier waniliowy, cukier, sól, jabłka, banany, olej, cukier puder, konfitury.

3. Na pieczone jabłka: jabłka słodko-kwaśne, konfitura.

Śledzie po sułtańsku: śledzie namoczyć na 4 godziny, odsączyć i pokroić w paseczki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Cebulę pokroić i podsmażyć na patelni. Dodać koncentrat i przecier pomidorowy, wsypać rodzynki i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Odstawić do ostygnięcia. Układać warstwami śledzie przekładać sosem. Udekorować plasterkami cytryny i pietruszką.

Racuchy: utrzeć mąkę z jogurtem, cukrem, szczyptą soli i żółtkami. Ubić pianę z białek i połączyć z ciastem. Wkroić jabłka i banany. Smażyć na oleju. Do ciasta można dodać trochę octu, by nie piło oleju. Podawać z cukrem pudrem lub konfiturami.

Jabłka pieczone: jabłka umyć i wydrążyć gniazda nasienne. W powstałe dziurki nałożyć konfiturę np. z czarnej porzeczki. Wstawić na blaszce do piekarnika na ok. 40 minut. Podawać posypane cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.

 

Fotorelacja:

Posłuchaj audycji:

00:00 / 00:00

 

 

ZOBACZ TAKŻE

Więcej w Akademia Trzeciego Wieku, racuchy, Centrum Pomocy Dziecku, śledzie po sułtańsku
Kuchnia łączy pokolenia – potrawy kresowe

"Rozmowy przy rodzinnym stole" - to projekt realizowany przez seniorów z olsztyńskiej Akademii Trzeciego Wieku i młodzież z Centrum Pomocy Dziecku. To tyle z formalnego punktu...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV