Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 2 °C pogoda dziś
JUTRO: 0 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Mandarynki a klementynki – jak je odróżnić

Fot. PAP

Oprócz rodzimych owoców, jak jabłka i gruszki, o tej porze roku chętnie sięgamy po owoce cytrusowe. Z tej rodziny najchętniej wybieramy klementynki i mandarynki. Tylko czy tak naprawdę potrafimy je odróżnić?

W rodzinie owoców cytrusowych istnieje kilka kategorii. Ale klementynki i mandarynki to w rzeczywistości dwie różne odmiany. Dlatego, w zależności od tego, w jaki sposób chcemy wykorzystać te owoce, warto wiedzieć, co je różni.

Klementynki są najmniejszymi owocami z rodziny mandarynek. Nie wyczuwamy w nich nasion, ze względu na ich małe rozmiary. Na zewnątrz klementynka jest ciemnopomarańczowa, a jej skóra jest gładka. Jej delikatna konsystencja ułatwia obieranie, dlatego chętnie po nie sięgamy, gdy chcemy posmakować świeżych owoców. Zwykle znajdujemy te owoce w sklepie między listopadem a kwietniem.

Mandarynki są bardziej kwaśne niż klementynki. Te owoce są również dostępne na początku sezonu, gdyż są zbierane od października do kwietnia. Poznamy je po jasnopomarańczowej skórce, która jest znacznie grubsza niż u klementynki. Chropowata konsystencja mandarynki sprawia, że czasami trudniej jest ją obrać niż klementynkę, ale obie są równie smaczne.

Dotknięcie tych dwóch owoców jest najlepszym sposobem do ich rozpoznania. Jeśli owoc jest gładki – to klementynka. Jeśli wręcz przeciwnie, owoc jest szorstki – to mandarynka. Jeśli chcemy wykorzystać te owoce do ciasta, lepsze będą mandarynki. Ich grubsza skórka lepiej nadaje się też do kandyzowania.

Pomysłem na podwieczorek, z użyciem tych owoców będzie ciasto „cztery ćwiartki” z mandarynkami.

Do jego przygotowania potrzebujemy: 120 g miękkiego masła, 120 g brązowego cukru, 120 g mąki, 2 jajek, 5 mandarynek bio, połowy saszetki proszku do pieczenia.

Ucieramy masło i brązowy cukier. Dodajemy jajka, startą skórkę i sok z czterech organicznych mandarynek. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wyrabiamy ciasto mikserem.

Wlewamy ciasto do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy odrobiną brązowego cukru. Pieczemy 20 minut. Podajemy z plasterkami mandarynek usmażonych w cukrze oraz z bitą śmietaną.

 

Redakcja: K. Ośko za PAP Life

ZOBACZ TAKŻE

Więcej w owoce, mandarynki
Żurawina – smakuje i leczy

Korzystajmy z tego, że można dostać właśnie świeże owoce żurawiny. Są one bogatym źródłem witamin A i C, a i walory smakowe tego owocu są nie...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV