Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 14 °C pogoda dziś
JUTRO: 20 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Mazurkowe ciasteczka na Wielkanoc

Anna Zielnik i Martyna Pawlak to uczennice Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. Niedawno zdobyły brązowy medal na V Mistrzostwach Uczniów Szkół Cukierniczych w Warszawie. Wykonany przez nie tort zachwycił jury pomysłowością i prostotą. Wyróżniającym elementem była okalająca tort klisza ze zdjęciami hollywoodzkich gwiazd, wykonana z papieru ryżowego.

Poprosiłam nasze mistrzynie o świąteczny wypiek. I nie zawiodłam się! 🙂 Na moich oczach powstawało spontaniczne dzieło, które w końcowej fazie urzekło mnie zapachem, smakiem i wyglądem. Wyszły przepyszne ciasteczka mazurkowe z pomarańczowo-miętową polewą.

 

Składniki:

1. Kruche ciasto: 312 g mąki pszennej, kostka masła, 124 g cukru pudru, 4 żółtka, przyprawa korzenna do smaku.

2. Polewa: 4 pomarańcze, laska wanilii, 200 g cukru, łyżeczka żelatyny, kilka listków świeżej mięty, płatki migdałów.

 

Proszę zwrócić uwagę na aptekarskie proporcje. Otóż, jak zostałam poinformowana, są to z mistrzowską precyzją dopracowane proporcje składników, z których wychodzi idealne ciasto kruche.

 

Ciasto: przesiać mąkę i cukier, dodać posiekane masło, trochę przyprawy korzennej i żółtka. Wyrabiać skrobkami lub nożem, by nie dopuścić do nadmiernego rozpuszczenia masła. Można także żółtka zmieszać z cukrem i dodać do mąki. Na koniec szybciutko zagnieść ciasto i włożyć na 10-15 minut do lodówki. Rozwałkować, wykrajać krążki i centymetrowe paseczki, z których zrobić na krążku spiralkę. Sklejać kawałki ciasta białkiem. Tak przygotowane ciasteczka wstawić do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika na ok. 15 minut.

Polewa: zetrzeć trochę skórki z pomarańczy, wycisnąć z nich sok. Dodać cukier, laskę wanilii i zagotować. Gdy trochę przestygnie dodać rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody łyżeczkę żelatyny. Do ostudzonej polewy dodać poszatkowane listki świeżej mięty. Przelać do naczynia z dziubkiem i dekorować ciasteczka. Całość przystroić płatkami migdała i listkami mięty.

 

Fotorelacja:

 

Posłuchaj audycji:

 

Więcej w Wielkanoc, Mazurek, ciasteczka, pomarańcza
Rozpoczęła się Wielkanocna Zbiórka Żywności

Na Warmii i Mazurach rozpoczęła się Wielkanocna Zbiórka Żywności zorganizowana przez Bank Żywności. Do niedzieli w trzystu sklepach w regionie ponad trzy i pół tysiąca wolontariuszy...

Zamknij
RadioOlsztynTV