Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 14 °C pogoda dziś
JUTRO: 14 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Mistrzowie kuchni pojawią się na otwarciu Kuźni Społecznej w Olsztynie

Grzegorz Łapanowski. Fot. Bank Żywności w Olsztynie

Czym jest Kuźnia Społeczna i jakie daje możliwości? Będzie się można o tym przekonać już w weekend 21-22 września podczas wydarzenia „Kuźnia Społeczna. Eco Trendy #warsztaty #wiedza #inspiracje”. To wyjątkowe spotkania, poświęcone nowym, światowym kulinarnym trendom, ekologii, tematyce zero waste i zdrowemu odżywianiu. Organizatorem wydarzenia jest Bank Żywności w Olsztynie.

To pierwsze tego typu wydarzenie w Olsztynie skierowane do całych rodzin. Organizatorzy przygotowali warsztaty kulinarne, pokazy gotowania i panele dyskusyjne. Pojawią się szefowie kuchni, specjaliści od żywienia, aktywiści ekologiczni, sportowcy, naukowcy i blogerzy kulinarni.

Otwieramy Kuźnię Społeczną w Olsztynie, miejsce działań aktywizacyjnych, ekologicznych, społecznych, rozwoju przedsiębiorczości i organizacji pozarządowych. Dzięki funduszom unijnym i wsparciu darczyńców oraz partnerów odnowiliśmy jeden z budynków po byłych koszarach wojskowych. Teraz ta nowoczesna i profesjonalna infrastruktura pozwoli nam realizować misję Banku Żywności znacznie szerzej. Nasze marzenie właśnie się spełnia

mówi Marek Borowski prezes Banku Żywności w Olsztynie.

Piątek to oficjalna gala dla sponsorów i darczyńców, którzy wsparli powstanie Kuźni Społecznej. Kulinarną gwiazdą wieczoru będzie Arek Bober – pochodzący z Olsztyna kucharz, bloger i felietonista Monitor Magazine, absolwent międzynarodowej sztuki kulinarnej na University of West London. Pracował on w najsłynniejszych brytyjskich restauracjach, w tym w czterech wyróżnionych gwiazdką Michelin.

Na pozostałe dni zaplanowano otwarte wydarzenia. W sobotę odbędą się warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych, a także panele dyskusyjne. Naukowcy z Polskiej Akademii Nauk opowiedzą między innymi o diecie bezglutenowej i o tym jak nawyki żywieniowe rodziców mogą wpływać na zdrowie dzieci.

Sobota to także spotkania ze specjalistami od żywienia, którzy wytłumaczą jak radzić sobie z zajadaniem stresu i znaleźć motywację do zmian żywieniowych. W czasie paneli dyskusyjnych dowiemy się jak dużo jedzenia marnujemy i jak to zmienić zaczynając od małych kroków. Będzie można też posłuchać o tym, jak produkcja żywności zmienia nasz klimat. A o diecie sportowców opowiedzą piłkarze Stomilu Olsztyn.

Podczas wydarzenia zostanie otwarta Kuchnia Warsztatowa. Po raz pierwszy będzie miejscem kulinarnych smaków i zapachów. Smaki Tajlandii, Japonii, potrawy włoskie, ale też regionalne dania oraz zdrowe i smaczne potrawy z tanich i powszechnie dostępnych warzyw – to w skrócie tematyka warsztatów kulinarnych.

W niedzielę również zaplanowano kolejne warsztaty, pokazy i panele dyskusyjne. Kucharze zaprezentują gotowanie bez marnowania, kuchnię planetarną i smaki Libanu.

Rodzice dowiedzą się, jak żywienie w pierwszych miesiącach życia wpływa na zdrowie dziecka i czy dzieci mogą nie jeść mięsa. Będzie tez mowa o dietach i kuchni zero waste. Poszukamy sposobów na to, by produkować mniej śmieci.

Wśród prelegentów, trenerów i prowadzących warsztaty są między innymi:

– Grzegorz Łapanowski – kucharz, założyciel “Szkoły na Widelcu”, właściciel dwóch studiów kulinarnych, autor książek kulinarnych                                                                                                                                                                                       -Marta Pawłowska – coach zdrowia rodziny
– Jagna Niedzielska – kucharka, doradca kulinarny, propagatorka nurtu zero waste
– Marta Sapała – pisarka i dziennikarka, autorka książek w tematyce zero waste
– Marek Borowski – prezes Banku Żywności w Olsztynie i Federacji Polskich Banków Żywności
– Szefowie kuchni restauracji z Warmii i Mazur, naukowcy z Polskiej Akademii Nauk, blogerzy kulinarni oraz młodzi aktywiści zaangażowani w promowanie życia zgodnego z naturą.

Rejestracja na warsztaty kulinarne i spotkania dyskusyjne  jest dostępna na stronie:  www.kuzniaspoleczna.pl/eco-trendy.

Wydarzeniu patronuje Radio Olsztyn.

ZOBACZ TAKŻE

Więcej w Bank Żywności, Kuźnia Społeczna, Łapanowski
szczytno, Eko Misja, Radio Olsztyn
EKO Misja w Szczytnie. Było smakowicie, zdrowo, ekologiczne i wesoło. Już 9 sierpnia czekamy w Mrągowie

Kolejny przystanek EKO Misji za nami. Dziś zatrzymaliśmy się w Szczytnie! EKO Misja to wakacyjna akcja Radia Olsztyn. Skupiamy się w niej na ochronie najpiękniejszego środowiska...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV