Czym jest Kuźnia Społeczna i jakie daje możliwości? Będzie można się przekonać już w weekend 21-22 września podczas wydarzenia: "Kuźnia Społeczna. Eco Trendy #warsztaty #wiedza #inspiracje". To wyjątkowe spotkania, poświęcone nowym, światowym kulinarnym trendom, ekologii, tematyce zero waste i zdrowemu odżywianiu. Organizatorem wydarzenia jest Bank Żywności w Olsztynie.
To pierwsze takie otwarte wydarzenie w Olsztynie dedykowane całym rodzinom. Odbędą się warsztaty kulinarne, pokazy gotowania i panele dyskusyjne. Pojawią się szefowie kuchni, specjaliści od żywienia, aktywiści ekologiczni, sportowcy, naukowcy i blogerzy kulinarni.
- Otwieramy Kuźnię Społeczną w Olsztynie, miejsce działań aktywizacyjnych, ekologicznych, społecznych, rozwoju przedsiębiorczości i organizacji pozarządowych - mówi Marek Borowski, Prezes Banku Żywności w Olsztynie. – Dzięki funduszom unijnym i wsparciu darczyńców oraz partnerów odnowiliśmy jeden z budynków po byłych koszarach wojskowych. Teraz ta nowoczesna i profesjonalna infrastruktura pozwoli nam realizować misję Banku Żywności znacznie szerzej. Nasze marzenie właśnie się spełnia – dodaje.
W sobotę, 21 września, odbędą się warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych, a także panele dyskusyjne. Naukowcy z Polskiej Akademii Nauk opowiedzą między innymi o diecie bezglutenowej i o tym jak nawyki żywieniowe rodziców mogą wpływać na zdrowie dzieci.
Sobota to także spotkania ze specjalistami od żywienia, którzy wytłumaczą jak radzić sobie z zajadaniem stresu i znaleźć motywację do zmian żywieniowych. W czasie paneli dyskusyjnych dowiemy się jak dużo jedzenia marnujemy i jak to zmienić zaczynając od małych kroków. Będzie można też posłuchać o tym jak produkcja żywności zmienia nasz klimat. A o diecie sportowców opowiedzą piłkarze Stomilu Olsztyn.
Podczas wydarzenia zostanie otwarta Kuchnia Warsztatowa. Po raz pierwszy będzie miejscem kulinarnych smaków i zapachów. Smaki Tajlandii, Japonii, potrawy włoskie, ale też regionalne dania oraz zdrowe i smaczne potrawy z tanich i powszechnie dostępnych warzyw - to w skrócie tematyka warsztatów kulinarnych.
W niedzielę, 22 września, odbędą się kolejne warsztaty, pokazy i panele dyskusyjne. Kucharze zaprezentują gotowanie bez marnowania, kuchnię planetarną i smaki Libanu.
Rodzice dowiedzą się jak żywienie w pierwszych miesiącach życia wpływa na zdrowie dziecka i czy dzieci mogą nie jeść mięsa. Będzie tez mowa o dietach i kuchni zero waste. Poszukamy sposobów na to, by produkować mniej śmieci.
Wśród prelegentów, trenerów i prowadzących warsztaty są między innymi:
oraz szefowie kuchni restauracji z Warmii i Mazur, naukowcy z Polskiej Akademii Nauk, blogerzy kulinarni oraz młodzi aktywiści zaangażowani w promowanie życia zgodnego z naturą.
Rejestracja na warsztaty kulinarne i spotkania dyskusyjne jest dostępna na stronie: www.kuzniaspoleczna.pl/eco-trendy. Oprócz warsztatów kulinarnych, udział we wszystkich planowanych wydarzeniach jest bezpłatny.
Projekt „Wdrażanie nowych funkcji społecznych oraz wsparcie rozwoju ekonomii społecznej poprzez rewitalizację obiektów Banków Żywności w Olsztynie” jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu