Najlepsi z najlepszych odebrali laury
W tym roku po raz pierwszy przyznano diamentowe laury. Otrzymało je aż 6 przedsiębiorców z Warmii i Mazur, produkujących zdrową żywność.
Wśród nich był Dariusz Napierała z Gospodarstwa Pasiecznego „Mostkowo” w Nowym Kawkowie w gminie Jonkowo. Wyróżnienie otrzymał za zdobycie Złotego Medalu Natura Food 2013.
Laury Najlepszym z Najlepszych rozdano już po raz 11. Tym razem przynano je w 8 kategoriach: sport, kultura, sztuka, muzyka, nauka, edukacja, ochrona zdrowia, działalność społeczna, rolnictwo, żywność regionalna, turystyka i rozwój społeczno-gospodarczy regionu. W kategorii ochrona zdrowia laur otrzymał Samodzielny Publiczny Zespół Gruźlicy i Chorób Płuc w Olsztynie za zdobycie I miejsca dla Najlepszego Szpitala Niezabiegowego w Kraju. Laur odebrała Irena Petryna, dyrektor szpitala:
Jedną z laureatek w kategorii nauka i edukacja została Magdalena Anczykowska, dyrektor Zespołu Szkół w Rybnie w powiecie działdowskim, za zdobycie I miejsca w finale Ogólnopolskiego Konkursu Poznajemy Parki Krajobrazowe Polski:
W kategorii turystyka laur powędrował do rąk Wojciecha Kujawskiego za publikację przez wydawnictwo QMiKA nowego albumu Łyna-Wadąg:
W tym roku przyznano: platynowy Laur, który otrzymał przedsiębiorca z branży gastronomiczno- hotelarskiej Andrzej Dowgiałło.
Laur Najlepszym z Najlepszych to nagroda wręczana przez marszałka województwa Jacka Protasa dla szczególnie zasłużonych mieszkańców Warmii, Mazur i Powiśla, którzy przyczynili się do promocji regionu w kraju i za granicą. (dgrzym/bsc)
Laureaci Laurów Najlepszym z Najlepszych – pełna lista