Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 9 °C pogoda dziś
JUTRO: 2 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Nie masz ani czasu, ani nic w lodówce? Głód zaspokoi sałatka SOS

Fot. fotolia.com

 

Komu nie zdarzyło się znaleźć w lodówce tylko światła? „W prawdziwym polskim domu zawsze znajdą się ziemniaki” – zauważa coach żywienia Agnieszka Mielczarek i proponuje zrobić sałatkę SOS z tego, co akurat mamy w kuchni.

„Zdarzają się takie dni, kiedy w lodówce nie mam prawie nic. Tę sałatkę robię w chwilach, gdy muszę wyczarować danie z tego, co akurat znajdę w kuchni. W mojej spiżarni zawsze mam marynowaną paprykę, kiszoną cebulę i pomidorki koktajlowe. W prawdziwym polskim domu zawsze znajdą się też ziemniaki! Jeśli czeka cię ciężki dzień, gotuj na zapas. Warto zawsze mieć pod ręką przygotowane przez siebie pyszne danie” – przekonuje coach żywieniowy Agnieszka Mielczarek w swojej książce „Jak schudnąć po 40?”.

Jedną z jej propozycji – nie tylko dla kobiet po 40. roku życia – jest sałatka SOS, czyli nie mam ani czasu, ani nic pod ręką. Składniki potrzebne do jej przygotowania to: 3 ziemniaki, 1/2 pęczka szczypiorku lub kolendry, 2-3 marynowane papryki, kiszony ogórek, 1/2 cebuli, 2 łyżki ziaren słonecznika, 3 łyżki ulubionego winegretu i sól.

Przygotowanie sałatki zaczynamy od dokładnego umycia ziemniaków i ugotowania ich w mundurkach w osolonej wodzie, a następnie pokrojenia ich na ćwiartki. Szczypiorek należy umyć i posiekać. Papryki pokroić w paski, ogórka – w kostkę, cebulę posiekać. Wszystkie składniki – poza słonecznikiem – wrzucamy do miski, zalewamy winegretem i mieszamy.

Do sałatki Mielczarek poleca przygotować sos na bazie musztardy miodowej, który złagodzi kwaśny smak kiszonek. „Na koniec posyp sałatkę słonecznikiem. Możesz dodać to, co masz w lodówce, np. kukurydzę z puszki, groszek, fasolkę, świeżego ogórka” – radzi.

 

Źródło: PAP Life
Autor: Ł. Sadlak

Więcej w jedzenie, ziemniaki, sałatka
Pacjencie żyw się sam! Wielu dyrektorów szpitali ma dylemat: leczyć czy karmić?

Pieniądze, jakie otrzymują szpitale z Narodowego Funduszu Zdrowia powinny starczyć i na leczenie, i na wyżywienie pacjentów. Tymczasem większość dyrektorów oszczędza na usługach pozamedycznych. W ten...

Zamknij
RadioOlsztynTV