Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 15 °C pogoda dziś
JUTRO: 27 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Nowy cykl w audycji Bliższe Spotkania. Gotuj z nami :)

Zdjęcie jest ilustracją do tekstu

 

Dziś przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem poleca dr Anna Hinburg – dietetyk kliniczny z Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 mln kefiru lub maślanki,
  • 4 łyżki cukru,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 jajko,
  • 50 mln oleju,
  • 4- 5 lasek rabarbaru,
  • cukier puder.

Składniki na kruszonkę:

  • 40 g masła,
  • 30 g brązowego cukru,
  • 60 g mąki pszennej.

Przygotowanie ciasto:

Mąkę wsypań do miski. Kefir lub maślankę wymieszać z cukrem, drożdżami i wlać do mąki. Dodać jajko i olej. Wyrobić ciasto – będzie miękkie i dość luźne ale nie należy jednak dosypywać mąki!!!

Ciasto w misce przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny, aż powiększy objętość ponad dwukrotnie.

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na półcentymetrowe kawałki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i przełożyć do blachy delikatnie wyrównując powierzchnię lekko natłuszczoną dłonią. Na powierzchnię wyłożyć rabarbar i posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec około 40 minut. Wbity w ciasto patyczek powinien być suchy. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Przygotowanie kruszonki:

Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Po rozpuszczeniu zdjąć z ognia i dodać mąkę oraz cukier. Dokładnie połączyć.

 

Przepis na naleśniki z truskawkami  poleca dr Anna Hinburg – dietetyk kliniczny z Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie.

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju stołowego,
  • 100 mln śmietany kremówki lub w wersji dietetycznej 100 mln jogurtu typu greckiego,
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego,
  • kilka kropel aromatu waniliowego,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 g truskawek,
  • cukier puder,
  • listki mięty do dekoracji.

Przygotowanie:

W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto z wyjątkiem białek jajek i soli. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli i łączymy delikatnie z masą. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki do zupy wlewamy porcję ciasta naleśnikowego. Ciasto smażymy  z dwóch stron na złoty kolor. Jeden naleśnik smażymy około dwóch minut. Czekamy pół godziny, aż naleśnik trochę ostygnie. Połowę naleśnika smarujemy serkiem mascarpone. Następnie myjemy truskawki, obieramy z szypułek i kroimy w małe kawałki. Truskawki układamy na serku mascarpone. Naleśnika składamy na pół, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty.

Przepis na kurczaka w marynacie jogurtowej. Poleca dr Anna Hinburg – dietetyk kliniczny z Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie.

Dzięki marynacie jogurtowej mięso z kurczaka np. udka, piersi, skrzydełka lub cała tuszka nie wysychają podczas pieczenia.

Składniki

  • 10 udek ( pałek z kurczaka)
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczkę soli
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu (mogą być zioła świeże lub suszone, posiekana cebulka, musztarda, suszone pomidory)

Przygotowanie:

Jogurt naturalny mieszamy z ziołami, solą, przeciśniętym czosnkiem, 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz słodką papryką. Udka mieszamy z marynatą i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

Następnie smarujemy oliwą z oliwek naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec udka. Układamy w nim udka pokryte marynatą i pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 – 200 stopni. W połowie pieczenia udka przewracamy, aby były równomiernie przyrumienione.

Przepis na idealną przekąskę – tortille bankietowe – poleca Magda Prokopowicz z Gminnego Ośrodka Kultury w Stawigudzie.

00:00 / 00:00

Składniki:

  • placki tortilli
  • serek twarogowy do smarowania naturalny lub ze szczypiorkiem.
  • cienko pokrojona wędlina lub łosoś
  • cienko pokrojony ser – najlepiej mierzwiony
  • kilka liści sałaty
  • papryka
  • ogórek świeży lub korniszony
  • świeże zioła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Gotowe placki tortilli pojedynczo smarujemy serkiem twarogowym. W razie potrzeby serek można posypać świeżymi ziołami lub solą i pieprzem. Następnie na warstwę serka w dolnej części tortilli układamy kolejno: liście sałaty, nas sałatę kładziemy cienko pokrojoną wędlinę lub cienkie plasterki łososia, następnie dodajemy pokrojone w cienkie paski paprykę, ogórka świeżego jaki konserwowego. Później na górnej części placka układamy cienko pokrojony ser, najlepiej mierzwiony. Tortillę zwijamy powoli tak, by składniki pozostały na swoim miejscu i nie wysunęły się na zewnątrz. W taki sposób zwinięty placek możemy pokroić lekko pod skosem w niezbyt grube kawałki i wyłożyć je kolejno na półmisek. Tak przygotowaną przekąskę możemy udekorować dodatkowo liśćmi sałaty lub świeżą natką pietruszki.

Przepis na smalec z jabłkiem i cebulą poleca Lidia Milik z Gminnego Ośrodka Kultury w Stawigudzie.

Składniki:

  • ok. 70 dag pachwiny
  • 1 kostka smalcu
  • 4 cebule
  • 1 średnie jabłko
  • kilka ząbków czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka i majeranek.

Przygotowanie

Pachwinę kroimy w kostkę- jeżeli jest chuda, najpierw tłuste kawałki a chude odkładamy. Na patelnię wrzucamy smalec i pokrojoną w kostkę tłustą część pachwiny. Gdy zrobią się już skwarki dodajemy chude kawałeczki pachwiny również pokrojone w drobną kostkę. Gdy mięsko będzie już przyrumienione dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz jabłko. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy wszystkie składniki się połączą i zarumienią dodajemy przyprawy  sól, pieprz, papryka, majeranek i wciskamy czosnek. Podajemy z chlebem i ogórkami małosolnymi.

Przepis na kaszę kuskus z owocami. Poleca Magdalena Prokopowicz z Gminnego Ośrodka Kultury w Stawigudzie.

Składniki na 7-8 porcji

  • 1 opakowanie kaszy kuskus – 2 torebki
  • 1-2 opakowania jogurtu naturalnego
  • owoce – mogą być świeże jak i suszone np. gruszka, pomarańcza, banan, śliwka, morela
  • listki świeżej mięty do dekoracji,

Przygotowanie

Do głębszego naczynia wsypujemy całe opakowanie kaszy kuskus i zalewamy osoloną wrzącą wodą pół centymetra nad poziom kaszy. Następnie przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie należy przemieszać kaszę.

Owoce kroimy w kosteczkę. Przygotowaną kaszę wkładamy do dwóch głębszych naczyń i dodajemy dowolne ilości pokrojonych owoców. Wszystko mieszamy. Gotową mieszankę przekładamy do pucharków i dekorujemy dodając 1-2 łyżki jogurtu naturalnego i listek świeżej mięty.

Przepis na sałatkę gyros poleca Lidia Milik z Gminnego Ośrodka Kultury w Stawigudzie.

Składniki:

  • filet z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • ketchup
  • 1 cebula
  • kilka korniszonów
  • puszka kukurydzy
  • kapusta pekińska
  • oliwa

sos:

  • jogurt naturalny
  • 2 łyżki majonezu
  • kilka ząbków czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka oczyszczamy, myjemy, kroimy w drobne kawałeczki , przyprawiamy oliwą i przyprawą do gyrosa i odstawiamy na jakiś czas. Potem podsmażamy do zarumienienia. Tak przygotowanego kurczaka wykładamy do miski z płaskim dnem. Na warstwę kurczaka polewamy cienko ketchup. Następnie posypujemy drobno pokrojoną cebulą. Na cebulę układamy drobno pokrojone w kostkę korniszony – odciśnięte przed ułożeniem, na które wykładamy odsączoną kukurydzę. Ostatnią warstwą będzie kapusta pekińska. To wszystko polewamy sosem.

Sos:

Jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz – wszystko mieszamy.

Sałatkę możemy udekorować kolorowym pieprzem, ziołami

Przepis na fasolkę poleca Aleksandra Krzan, dietetyczka.

00:00 / 00:00

Składniki:

  • fasolka szparagowa
  • czosnek
  • cebula
  • pieczarki
  • ciecierzyca – może być z puszki
  • oliwa z oliwek
  • natka świeżej pietruszki – dużo
  • sól, pieprz, słodka papryka, papryka chili.

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek kroimy w piórka lub kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. W tym czasie blanszujemy fasolkę szparagową – wrzucamy na gorącą wodę i gotujemy przez około 2-5 minut tak, żeby była miękka. Ciecierzycę – jeżeli mamy suche nasiona wcześniej namaczamy i gotujemy, jeżeli z puszki odcedzamy. Do podsmażonej cebuli oraz czosnku dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i wszystko razem dusimy, żeby warzywa się ładnie podrumieniły i poddusiły. Do podduszonego „farszu” dodajemy zblanszowaną fasolkę szparagową, mieszamy i jeszcze chwileczkę smażymy. Następnie dodajemy ugotowaną lub z puszki ciecierzycę, mieszamy i jeszcze przez około 5 minut wszystko dusimy, żeby warzywa przeszły swoimi smakami wzajemnie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką paprykę i chili. Wszystko mieszamy i wykładamy na talerz. Posypujemy świeżą natką pietruszki.

Przepis na sałatkę owocową. Poleca dietetyczka Aleksandra Krzan.

Składniki:

  • owoce: banan, jabłko, gruszka, winogrona, borówki – możemy je zamienić mrożonymi owocami jagodowymi.

Przygotowanie:

Jeżeli mamy mrożone owoce jagodowe, to odmrażamy je i odsączamy. Wszystkie pozostałe owoce kroimy w kosteczkę i mieszamy. Żeby banan i jabłka nam nie sczerniały skrapiamy je sokiem z limonki.

Taka sałatka, to bomba witaminowa, ale żeby ułatwić wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach należy dodać do sałatki np. wiórka kokosowe, pestki dyni, słonecznika. Sałatkę można podawać samą lub jako dodatek np. do lodów czy deserów

Szybki przepis na rogaliki. Poleca blogerka kulinarna Sylwia Malinowska.

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 140 mln mleka
  • 140 mln wody
  • 15 g drożdży
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczkę soli
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Drożdże rozrabiamy z cukrem i wodą. Czekamy, żeby wyrosły. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki – mleko, mąkę, masło, sól. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na około godzinę. Potem ciasto dzielimy na 8-10 kawałków, kroimy w trójkąty i zwijamy rogale. Rogale układamy na blaszce, smarujemy wodą, możemy posypać makiem, płatkami owsianymi. Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze około 210 stopni na początku, a później zmniejszamy do 180 stopni.

Przepis na chleb. Poleca blogerka kulinarna Sylwia Malinowska.

Składniki:

  • mąka żytnia i pszenna
  • woda
  • drożdże
  • sól

Przygotowanie:

1. Zakwas

Najpierw przygotowujemy zakwas. Do przygotowania zakwasu potrzebujemy tylko mąki i wody. Najbardziej popularny jest zakwas żytni, czyli mieszamy mąkę żytnią z wodą – trochę mniej wody niż mąki, ale mniej więcej pół na pół.

Po wymieszaniu czekamy, aż zaczną się wytwarzać bąbelki, które będą świadczyły o tym, że zachodzi fermentacja. Pozostawiamy na minimum 7 dni. Im dłużej zakwas pracuje i cały czas go pielęgnujemy, czyli dodajemy wody i mąki. W momencie, kiedy pachnie chlebowo – lekko kwaśno możemy przygotowywać zaczyn. O wiele prościej jest przygotować zakwas, jeżeli od kogoś dostaniemy gotowy dobry zakwas.

2. Zaczyn

Zaczyn na najbardziej tradycyjny chleb pszenno-żytni. Mieszamy mąkę żytnią z pszenną w proporcji pół na pół i dodajemy do tego zakwas oraz wodę. Musimy uzyskać konsystencję miękkiej plasteliny. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 12 godzin. Kiedy zaczyn urośnie, bąble pękają na cieście.

3. Przygotowanie chleba

Z tak przygotowanego zaczynu możemy przystąpić do przygotowania chleba. Ponownie mieszamy i dodajemy podstawowe składniki: mąkę – można dodać mąkę pszenno-żytnią, samą pszenną, lub żytnią w zależności jaki chleb chcemy upiec. Dodajemy sól i odrobinę drożdży rozrobionych w wodzie ( 1-1,5 g na jedną foremkę).

Całość mieszamy i wkładamy do foremek. Ciastko odstawiamy do wyrośnięcia, aż wypełni całą formę. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do maksimum. Dobrze wyrośnięty chleb wkładamy do nagranego piekarnika i wtedy ustawiamy temperaturę na 230 stopni. Po 15-20 minutach, temperaturę co kilkanaście minut obniżamy aż do 170 stopni. Pieczemy od 45 minut do godziny w zależności od wielkości formy i od tego jak piecze nasz piekarnik.

Posłuchaj przepisu

Dodatki do pieczywa. Poleca blogerka kulinarna Sylwia Malinowska.

Ziarna dodajemy na początku do zaczynu, ponieważ ziarna chłoną wodę. Kiedy ziarna wchłoną wodę z zaczynu to widzimy, że ciasto jest bardziej gęste. W momencie, kiedy dodajemy świeżą partię mąki i wodę z drożdżami możemy te proporcje wody zwiększyć, żeby konsystencja była odpowiednia.

Jeżeli na koniec dodajemy ziarna, to należy pamiętać, że one wchłoną wodę i chleb będzie bardziej suchy. Do pieczywa dodajemy ziarna słonecznika, dyni, siemię lniane. Na wierzchu możemy posypać makiem, sezamem. Można dodać trochę płatków owsianych. Jeżeli lubimy chleby smakowe możemy dodać płatki suszonej cebuli lub płatki czosnkowe.

Ciemne chleby, które robimy z mąk razowych lubią dodatek orzecha lub suszonej śliwki. Dodatki do chleba dodajemy z rozsądkiem, ponieważ dodatek nie może zabić smaku samego chleba.

00:00 / 00:00

Przepis na gofry kukurydziane. Poleca dietetyk Natalia Palmowska.

Składniki:

  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 30-40 g maślanki lub kefiru
  • 2 jajka
  • 5-10 g oliwy z oliwek
  • soda lub proszek do pieczenia
  • miód do osłodzenia

Przygotowanie:

Miksujemy jajka, maślankę oraz oliwę. Dodajemy mąkę i szczyptę sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia oraz miód. Smażymy w nagrzanej gofrownicy lekko posmarowanej tłuszczem – około 5-6 minut tak, by były chrupiące. Podajemy np. z nutellą z awokado.

00:00 / 00:00

Dziś przepis na sałatkę poleca Natalia Palmowska, dietetyk.

Składniki:

  • burak,
  • feta,
  • komosa ryżowa,
  • rzodkiewka- jeżeli mamy,
  • pomidorki koktajlowe- jeżeli mamy

Sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • ok. ½ łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka  miodu
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy do niej ugotowanego, pokrojonego buraka i fetę – możemy także dodać jeżeli mamy rzodkiewkę czy pomidorki koktajlowe. Następnie robimy sos winegret na bazie oliwy – mieszamy wszystkie składniki. Możemy do sosu dodać oregano, bazylia, chili , kolendrę – jeśli lubimy. Wszystko polewamy sosem i gotowe.

00:00 / 00:00

Przepis na nutellę z awokado. Poleca dietetyk Natalia Palmowska.

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 dojrzałe awokado
  • pasta orzechowa na bazie masła orzechowego – niekonicznie
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka kakao lub troszeczkę więcej
  • ekstrakt waniliowy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę i gotowe.

00:00 / 00:00

Przepis na szparagi z szynką parmeńską i serem mozzarella pieczone w piekarniku poleca Natalia Palmowska, dietetyczka.

Składniki:

  • szparagi
  • szynka parmeńska
  • ser mozzarella
  • sól, tymianek

Przygotowanie:

Szparagi myjemy i odłamujemy twarde i zdrewniałe końce. Szynkę rozkładamy, na szynkę kładziemy około pięciu szparagów i posypujemy serem mozzarellą. Następnie zwijamy w pęczek. Ponieważ szynka jest dość słona, to wystarczy, jak doprawimy tylko tymiankiem. Pieczemy w piekarniku na papierze około 12 minut.

00:00 / 00:00

Przepis na galaretkę z jogurtu poleca dr Anna Hinburg – dietetyk kliniczny z Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie.

Składniki:

  • 1 opakowanie dużego jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie ulubionej galaretki

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i pozostawiamy do ostudzenia. Następnie jogurt naturalny wykładamy do miseczki i wlewamy wystudzoną galaretkę i łączymy widelcem albo mikserem. Rozlewamy do pucharków, wkładamy do lodówki i pozostawiamy do ostudzenia.

00:00 / 00:00

Przepis na zapiekankę z kurczaka i makaronu. Poleca dr Anna Hinburg – dietetyk kliniczny z Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie.

Składniki:

  • 250 dag makaronu np. świderki, rurki – najlepiej pełnoziarnistego
  • oliwa z oliwek
  • ½ kg piersi z kurczaka
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów.
  • 1/2 opakowania parmezanu – do posypania zapiekanki
  • przyprawy papryka słodka, papryka ostra, oregano, sól, pieprz

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy, doprawiamy ulubionymi przyprawami i pieczemy w piekarniku – możemy upiec także w rękawie. Następnie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Po ugotowaniu makaron odcedzamy, mieszamy z łyżeczką oliwy i wkładamy do naczynia żaroodpornego, które wcześniej smarujemy też oliwą. Na makaron wykładamy upieczonego i pokrojonego kurczaka. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy lub masła. Następnie dodajemy pomidory przyprawione do smaku i gotujemy około 10 minut.

Na makaron z mięsem wykładamy sos pomidorowy i posypujemy tartym parmezanem. Jeżeli nie mamy parmezanu możemy wykorzystać tarty ser żółty. Wszystko wstawiamy do piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez 25 minut.

Przepis na sałatkę poleca dr Anna Hinburg – dietetyk kliniczny z Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie.

00:00 / 00:00

Składniki na 2 porcje:

  • ½ kg batatów
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 op. pomidorków koktajlowych
  • 3 garści rukoli
  • 6 plasterków suszonych pomidorów
  • syrop klonowy
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, chili

Przygotowanie:

Na początku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Myjemy bataty, obieramy, kroimy w kostki i wkładamy do miski z przyprawami i oliwą – wszystko mieszamy. Przygotowaną kostkę batatów rozkładamy na dużej blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut. Do podpieczonych batatów dodajemy odsączoną ciecierzycę, pokrojone drobno suszone pomidorki, polewamy oliwą, doprawiamy do smaku i następnie pieczemy przez kolejne 10 minut. Upieczone warzywa wykładamy na półmisek, dodajemy rukolę, pokrojone pomidorki koktajlowe i doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Następnie mieszamy składniki do sosu: sól, pieprz, oliwę, syrop klonowy, sok z cytryny – wszystko mieszamy i polewamy sałatkę.

Przepis na sałatkę poleca dr Anna Hinburg – dietetyk kliniczny z Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie.

Składniki:

  • 1 opakowanie mix sałat
  • 1 paprykę
  • 5 rzodkiewek
  • 1 świeży ogórek
  • 5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczkę miodu
  • ocet winny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Mix sałat dokładnie myjemy, wkładamy do półmiska i dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz świeżego ogórka. Rzodkiewkę kroimy w plastry i wszystkie warzywa łączymy. Dodajemy odsączoną kukurydzę i doprawiamy do smaku dodając ocet winny, sól i pieprz. Oliwę mieszamy z miodem i polewamy tym warzywa.

00:00 / 00:00

Przepis na zapiekane pory poleca Sylwia Malinowska, blogerka kulinarna, uczestniczka programu tv Master Chef.

00:00 / 00:00

Składniki:

  • por – w zależności od ilości osób 1-3 szt.
  • żółty ser – na jednego pora około 10 dag
  • 1 szklankę mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Pora dokładnie myjemy i kroimy na takie kawałki, żeby się zmieściły w naczyniu do opiekania. Pora gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie po to, żeby nam zmiękł. Ugotowanego pora układamy w naczyniu żaroodpornym.

Następnie przygotowujemy beszamel. Roztapiamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy energicznie aż powstanie nam zapieczona masa maślano – mączna, do której dodajemy bardzo powoli mleko cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Kiedy powstanie nam gęsty sos beszamelowy doprawiamy go solą, gałą muszkatołową i odrobiną pieprzu.

Sosem polewamy pory, posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 20 minut, aż się zarumieni beszamel i ser.

Przepis na placki twarogowo-brokułowe poleca blogerka kulinarna Sylwia Malinowska.

Składniki:

  • 200 g twarogu
  • 1 brokuł – ok. 400 g
  • 2 łyżki mąki
  • jajko
  • olej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Brokuła gotujemy, potem siekamy na drobne kawałki. Twaróg ugniatamy widelcem. Wszystko to razem łączymy. Dodajemy do tego jajko, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy małe kotleciki, które smażymy na oleju z dwóch stron do rumianego koloru. Możemy podać z jogurtem lub jeść same.

Przepis na tortillę de patatas – tortillę z ziemniaków. Poleca blogerka kulinarna Sylwia Malinowska.

Składniki:

  • 300-400 g ziemniaków
  • mała cebula – ok. 100 g
  • 6 jajek
  • oliwa
  • sól

Przygotowanie:

Jeżeli ziemniaki są ugotowane wystarczy je trochę na oliwie podsmażyć z cebulką i zalać dobrze roztrzepanymi jajkami tak, żeby prawie podwoiły swoją objętość. Zostawiamy chwilę na patelni – powstanie coś w rodzaju omleta. Jajka muszą się ściąć i utworzyć na doleskorupkę.

Zmniejszamy ogień, przykrywamy i pomału ruszamy patelnią, żeby wszystko doszło. Po około 10 minutach należy to obrócić i podsmażać przez kolejne 10 minut tak, żeby tortilla de patatas w środku nie była bardzo ścięta, żeby była tak jak jajecznica, jaką lubimy.

Przepis na danie z resztek wędlin poleca Sylwia Malinowska, blogerka kulinarna.

Składniki:

  • 300 g różnych mięs (resztki mięs i wędlin z lodówki)
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • ok. 3 szklanki bulionu
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, 2 łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki papryki ostrej, 2 łyżeczki majeranki oraz sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Wszystkie resztki mięs i wędlin kroimy na paseczki i obsmażamy na patelni. Zaczynamy od tych bardziej tłustych, bo zostawią na patelni tłuszcz, na którym po obsmażeniu resztek smażymy obraną i pokrojoną cebulę. Obsmażone wędliny i cebulę przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Oczywiście do garnka wkładamy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką i ostrą i wszystko gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Jak już wszystkie mięsa zmiękną dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone i gotujemy przez następne 5 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem i zgęszczamy. Robimy tradycyjną zasmażkę. Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni. Na niej podsmażamy pół łyżki mąki pszennej. Kiedy się to zarumieni podlewamy sosem, który powstał w trakcie gotowania – rozrzedzamy tę zasmażkę na patelni i przelewamy do garnka. Potem wszystko razem gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Podajemy z chlebem, ziemniakami lub kaszą.

Przepis na sałatkę z ziemniakami poleca Natalia Ulewicz, dietetyczka.

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczek pokrojonego szczypiorku,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 – 2 ugotowane buraki,
  • jogurt skyr lub majonez,
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Jajka ugotowane na twardo po wystudzeniu kroimy w kostkę. Ziemniaki i buraki gotujemy i też kroimy w kostkę. Następnie dodajemy kiszony ogórek pokrojony w kostkę i szczypiorek. Doprawiamy solą, pieprzem i delikatnie mieszamy. Do sałatki możemy także dodać łyżkę nasion słonecznika, sezamu czarnego lub pestki dyni.

Przepis na makaron ze szpinakiem i brokułami poleca Natalia Ulewicz, dietetyczka.

Składniki:

  • 60-70 g makaronu z zielonego groszku – zamiennie może być makaron z fasoli, cukinii,
  • 2 garści szpinaku – może też być jarmuż albo inne warzywo liściaste,
  • ½ brokuła,
  • 5 orzechów- mogą być brazylijskie, nerkowca, włoskie,
  • 1 łyżka oliwy,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, żeby był lekko al dente. Czosnek krótko dusimy z oliwą i dodajemy wcześniej ugotowane różyczki brokuła, szpinak, makaron. Wszystko  doprawiamy i lekko mieszamy. Na końcu posypujemy orzechami – możemy także dodać odrobinę sera np. feta.

Grillowana kukurydza. Poleca Anna Hinburg, dietetyk ze Szpitala Dziecięcego w Olsztynie.

Składniki:

  • 2 kolby kukurydzy
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Kukurydzę myjemy, rozchylamy liście i posypujemy kolby solą oraz pierzem. Otulamy kolbę liśćmi i układamy na ruszcie na średnio rozgrzanym grillu. Grillujemy przez około 15-20 minut, aż ziarna kukurydzy ładnie się zrumienią.

W połowie grillowania odwijamy liście odsłaniając ziarna umożliwiając ich zrumienienie się. Następnie mieszamy miękkie masło z natką pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem. Kukurydzę zdejmujemy z rusztu, odrywamy liście i smarujemy masłem pietruszkowym.

00:00 / 00:00

Pierś z kurczaka ze szparagami pod beszamelem poleca Helenka Korwek, uczestniczka Masterchef Junior.

Składniki:

  • pierś z kurczaka- podwójna
  • szparagi
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 ząbek świeżego czosnku
  • 1 łyżkę bazylii
  • 1 łyżkę oregano
  • ¼ łyżeczki chili
  • 1 łyżeczkę papryki słodkiej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • natka pietruszki

Sos beszamelowy:

  • ½ kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • ½ litra mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Filet z kurczaka kroimy na pół i te dwie połówki przekrajamy wzdłuż tak, by wyszły nam cztery cieńsze kawałki. Mięso wkładamy do miski i zalewamy 3 łyżkami oliwy. Dodajemy 1 łyżeczkę curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 ząbek czosnku, 1 łyżkę bazylii, 1 łyżkę oregano, 1/4 łyżeczki chili, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy i pozostawiamy na 15-30 minut.

W tym czasie robimy sos beszamelowy. ½ kostki masła rozpuszczamy. Następnie do rozpuszczonego masła dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy – żeby nie było grudek – aż powstanie gładka masa. Do zasmażki dodajemy pół litra mleka i wszystko mieszamy. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty dodajemy jeszcze odrobinę mleka. Na koniec dodajemy sól, pieprz i odrobinę startej gałki muszkatołowej i odstawiamy.

Wstawiamy duży garnek wody, żeby szparagi się zmieściły. Do wody wsypujemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i obieramy z twardszej skórki. Jak się woda zagotuje wrzucamy do garnka szparagi i gotujemy 5-7 minut. Po ugotowaniu szparagi wsadzamy do miski z zimną wodą – może być z kostkami lodu, po to, żeby się nie rozgotowały i były chrupkie. Kurczaka smażymy po obu stronach, aż będzie zarumieniony. Wszystko wykładamy na talerz, szparagi zalewamy beszamelem. Można posypać świeżą natką pietruszki.

Przepis na słodkie śniadanie – naleśniki suzette poleca Helenka Korwek, uczestniczka Masterchef Junior.

00:00 / 00:00

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 jajka
  • 1/2 litra mleka
  • 6-7 łyżek mąki
  • łyżki oleju
  • sól

Sos:

  • 4 łyżki cukru
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

2 jajka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy 1/2 litra mleka i zmniejszamy trochę obroty miksera dodając 6-7 łyżek mąki, 2 łyżki oleju i szczyptę soli. Wszystko mieszamy na gładką masę i smażymy naleśniki tak, żeby po obu stronach były rumiane. Usmażone naleśniki układamy w trójkąty.

Na w miarę głębokiej patelni robimy sos. 4 łyżki cukru karmelizujemy na patelni. Następnie dodajemy szklankę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i intensywnie mieszamy, żeby nie było grudek. Na koniec dodajemy 2 łyżki masła i chwilę czekamy. Układamy 4 naleśniki na patelni z sosem, aż nabiorą smaku.

Przepis na zupę krem z dyni poleca dr Anna Hinburg – dietetyk kliniczny z Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie.

00:00 / 00:00

 Składniki na 6 porcji.

  • 500 g dyni
  • świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy
  • 1 łyżkę masła
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeży korzeń imbirowy
  • posiekana kolendra
  • przyprawy – sól, pieprz.

Przygotowanie:

Dynię kroimy w kostkę, obieramy imbir i siekamy go na  drobno. Również w kostkę kroimy cebulę i marchewkę. Do garnka wlewamy olej i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy kostki dyni, masło oraz ½ imbiru, marchewkę i 2 łyżki soku z pomarańczy. Wszystko smażymy około 6-8 minut  i potem dodajemy bulion. Całość gotujemy do miękkości. Dodajemy pozostałą część imbiru, soku pomarańczowego i mleczko kokosowe. Jeżeli nie mamy mleczka kokosowego możemy użyć śmietany. Wcześniej zdejmujemy garnek z ognia. Całość dokładnie miksujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy i na małym ogniu gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Przed podaniem posypujemy kolendrą – wtedy nasza zupa zyska bardziej wyrazisty smak.

Przepis na tartę z jabłkami poleca dr Anna Hinburg – dietetyk kliniczny z Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie.

00:00 / 00:00

Składniki na 8 – 10 porcji.

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła lub margaryny
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka jajka
  • fasola

Nadzienie:

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżki cukru
  • garść rodzynek
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • cukier puder

Przygotowanie:

Przesianą mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy pokrojony na małe kawałki tłuszcz i żółtka.  Szybko zagniatamy gładkie ciasto, formujemy z niego kulkę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na około 10 minut. Następnie rodzynki odcedzamy i odsączamy. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Tak przygotowane jabłka wkładamy do garnka z odrobiną wody. Dusimy na małym ogniu aż jabłka się rozpadną. Dodajemy cynamon, rodzynki, oraz niewielką ilość cukru i wszystko mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.

2/3 schłodzonego ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki formy. Przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy fasolę. Jeżeli nie mamy fasoli ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 13 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zdejmujemy papier  obciążeniem i jeszcze pieczemy 10 – 15 minut. Pozostałe ciasto również rozwałkujemy i wycinamy z niego paski. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą i wykładamy masę jabłkową. Ma wierzchu układamy paski ciasta i smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w  temperaturze 180 stopni przez 25 -30 minut. Kiedy ciasto wystygnie posypujemy je cukrem pudrem.

Przepis na ceviche, rybę z Peru. Poleca Magdalena Siedlecka – Słodka.com.pl

Składniki:

  • 500 g świeżych ryb morskich np. dorsza, tuńczyka, okonia morskiego
  • 150 ml soku z limonki – może to być także sok z cytryny, jeżeli nie mamy limonki
  • czerwona cebula
  • sól
  • kolendra

Przygotowanie:

Rybę dokładnie czyścimy, filetujemy, kroimy na małe kawałki i zalewamy sokiem z limonki. Sok musi otaczać kawałki ryby ze wszystkich stron i zostawiamy na 10-20 minut, aż mięso będzie białe i kruche.

Następnie dodajemy sól i cebulę pokrojoną w piórka. Na koniec posypujemy kolendrą. Peruwiańczycy dodają jeszcze prażone ziarna kukurydzy, słodkie ziemniaki, ostrą papryczkę.

Przepis na faszerowaną paprykę – danie obiadowe prosto z Peru poleca Magdalena Siedlecka, uczestniczka telewizyjnego Show „Bake off, ale ciacho”, blogerka kulinarna Slodka.com.pl

Składniki:

  • czerwona papryka,
  • mięso wołowe lub wieprzowe mielone,
  • cebula,
  • czosnek,
  • pomidory,
  • oliwki,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka mielona słodka i ostra,
  • kurkuma,
  • kminek,
  • natka pietruszki,
  • ser – może być mozzarella lub żółty – nasz ulubiony,
  • ziemniaki,
  • śmietana.

Przygotowanie:

Mięso podsmażamy z cebulką i czosnkiem, dodajemy krojone pomidory i oliwki. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą mieloną papryką, kurkumą i posiekaną natkę pietruszki. Kiedy nasz farsz się przegryzie ucinamy paprykę z góry, wyjmujemy pestki i wkładamy nasz farsz. Na koniec kładziemy kawałek ulubionego sera i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 35 minut. Paprykę można podawać  samą lub z zapiekanką ziemniaczaną – plastry ziemniaka zapieczone w sosie kminkowo – śmietanowo- serowym.

Przepis na trójwarstwową kanapkę z Peru. Poleca Magdalena Siedlecka, finalistka Show „Bake Off! Ale ciacho”, blogerka kulinarna Slodka.com.pl

Składniki:

  • chleb tostowy
  • pieczony lub gotowany kurczak
  • czarne oliwki
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Kurczaka przyprawiamy według uznania, tak jak lubimy. Po upieczeniu lub ugotowaniu wystudzone mięso siekamy bardzo drobno tak, żeby powstała taka pasta kurczakowa. Następnie oliwki odcedzamy i blendujemy z oliwą z oliwek.

Układamy kolejno cztery kromki chleba tostowego. Pierwszą smarujemy pastą z kurczaka. Na to nakładamy drugą kromkę, na którą nakładamy pastę z oliwek. Przykrywamy kolejną kromką i smarujemy pastą z kurczaka. Czwarta kromka chleba idzie na sam wierzch. Musimy ją docisnąć, żeby wszystkie warstwy równomiernie się rozłożyły i kroimy na trójkąty lub kwadraty.

Przepisy na frytki z batatów z dipem poleca Magdalena Siedlecka, finalistka Show „Bake Off! Ale ciacho”, blogerka kulinarna Slodka.com.pl

Składniki:

  • bataty,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • dojrzałe awokado.

Przygotowanie:

Bataty myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy skropione oliwą z oliwek bataty przez 25 minut. Jak są miękkie wyciągamy i dopiero po upieczeniu solimy.

Dojrzałe awokado blendujemy z sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do oddzielnego naczynia.

Przepis na brownie z owocami. Poleca Magdalena Siedlecka, blogerka kulinarna, w sieci znana jako Słodka.

Składniki:

  • 100 g masła
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki
  • 4 jajka
  • 200 g ulubionych owoców świeżych lub rozmrożonych. Najlepiej kwaskowatych np. czarna porzeczka, maliny, jeżyny.

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy 100 g masła, 100 g czekolady mlecznej i 100 g czekolady gorzkiej. Na wolnym ogniu doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się masy. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą, jędrną masę. Gdy masa czekoladowo-maślana się ochłodzi mieszamy ją z masą jajeczną i dodajemy mąkę energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki. Tak powstałe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem foremki. Na wierzch wsypujemy owoce.

100 g czekolady gorzkiej siekamy i posypujemy wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy z włączonym termoobiegiem przez 25 minut.

Ciasto można podawać z lodami.

Dziś przepis na pizzę na spodzie z marchewki poleca Natalia Palmowska, dietetyczka.

Składniki:

spód:

  • 200 g startej marchewki
  • 3 jajka
  • 20 g siemienia lnianego świeżo zmielonego ( około 2 łyżek)
  • 2 łyżki mąki – może być żytnia, kukurydziana, ryżowa, gryczana

przyprawy:

  • oregano,
  • bazylia,
  • granulowany czosnek,
  • ostra papryka,
  • sól.

wierzch:

  • sos pomidorowy,
  • szynka parmeńska,
  • mozzarella,
  • ulubione dodatki warzywne w zależności od tego, co lubimy i na co mamy ochotę np. pieczarki, papryka, kukurydza, pomidorki koktajlowe, rukola.

Przygotowanie:

Jajka blendujemy, dodajemy startą marchewkę, zmielone siemię lniane  oraz mąkę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, żeby powstała w miarę spójna masa i wykładamy na papier na blaszkę. Pieczemy około 10-15 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni. W międzyczasie wyjąć spód i nakłuć  troszeczkę widelcem, żeby za bardzo nam nie urósł. Taki spód jest już gotowy do przyprawienia. Na upieczony spód dajemy sos pomidorowy i ulubione dodatki. Wszystko jeszcze chwilę zapiekamy.

Przepis na bananowe babeczki poleca Natalia Palmowska, dietetyczka.

Składniki:

  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy bądź masła orzechowego
  • 1 szklankę płatków owsianych
  • 10 suszonych daktyli
  • proszek do pieczenia lub sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Daktyle wcześniej moczymy we wrzątku na około 15 minut, żeby stały się miękkie. Następnie wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wlewamy masę do foremek na muffinki – najlepiej silikonowych i pieczemy około 15-20 minut. Jeżeli chcemy, żeby nasze babeczki były bardziej urozmaicone można dodać przed pieczeniem na górę ciasta do dekoracji suszoną żurawinę, rodzynki lub pokruszoną gorzką czekoladę. Mogą też być jakieś świeże owoce np. borówki, maliny, truskawki.

Makaron z cukinii poleca Natalia Palmowska, dietetyczka.

Składniki :

  • cukinia
  • szparagi
  • jajko
  • 1 cebula- może być ½ lub ¼ w zależności jak lubimy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki serka mascarpone
  • oliwa lub masło
  • sól, pieprz, kolendra

Przygotowanie:

Na oliwie lub maśle zeszklić cebulę i czosnek. Następnie dodajemy do tego szparagi pocięte w mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy. Po chwili dodajemy obraną obieraczką do warzyw cukinię w postaci wstążek i znów chwilkę dusimy, żeby cukinia stała się miękka.

Do oddzielnej miseczki wbijamy jajko, dodajemy 2-3 łyżki serka mascarpone, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i mieszamy wszystko widelcem. Patelnię  z warzywami odstawiamy z ognia – żeby serek mascarpone się nie zważył i jajko nie ścięło – i dodajemy roztrzepane jajko z serkiem szybko mieszając, żeby powstał kremowy sos.

Na koniec posypać świeżą kolendrą – jeśli lubimy, możemy także  dodać szpinak, albo zielony, albo groszek czy bób.

Poświąteczną sałatkę poleca Natalia Palmowska, dietetyczka.

Składniki na porcję dla 3-4 osób

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 ziemniaki ugotowane
  • 4 ogórki kiszone lub konserwowe – jeżeli nie mamy może to być papryka, kukurydza, groszek, brokuły
  • 100 g pieczonego czy gotowanego mięsa lub cienko pokrojonej szynki parmeńskiej
  • szczypiorek

Sos

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz i jeżeli ktoś lubi czosnek

Wszystkie składniki mieszamy. Jeżeli ktoś woli, może zrezygnować z majonezu. Wtedy dajemy 4 łyżki jogurtu.
Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki i jajka obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki i mięso lub szynkę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z sosem. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek.

Mini serniczki z kajmakiem i solą pieczone w papilotkach poleca Maja Świtkowska.

Składniki:

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 150 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 200 g cukru
  • 1 kg sera na sernik
  • 4 jajka
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 mała puszka kajmaku
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • odrobina soli gruboziarnistej

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Następnie do foremki na muffinki wykładamy papilotki, a w rondelku mieszamy pokruszone ciasteczka z masłem i podgrzewamy na małym ogniu tak, aby masło się roztopiło.

Kiedy masło będzie już rozpuszczone mieszamy ciasteczka tak, aby utworzyły z masłem konsystencję wilgotnego piasku. Następnie taką przygotowaną masę przekładamy łyżeczką do papilotek i ugniatamy. Tak przygotowany spód muffinek wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 12 minut.

W misce mieszamy sypkie składniki, a następnie dodajemy twaróg, jajka i wszystko mieszamy dokładnie mikserem. Po wymieszaniu wszystkich składników dobrze jest uderzyć miską kilka razy o blat po to, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Masę serową rozlewany do papilotek na wcześniej podpieczone spody i pieczemy przez około 20-25 minut.

W małym garnuszku podgrzewamy kajmak by był lekko płynny. Gdy serniczki są już upieczone i przestudzone nakładamy na nie ciepły kajmak i posypujemy delikatnie solą.

Pudding chlebowy z warzywami poleca Maja Świtkowska, autorka bloga Kuchnia Psychola.

Składniki:

  • czerstwe pieczywo,
  • warzywa: może być np.  cukinia, papryka,kukurydza, szpinak, pomidory, czosnek, cebula,
  • oliwa,
  • ser żółty lub pleśniowy,
  • szklanka śmietana 12% lub 18%,
  • 3 jajka,
  • sól, pieprz, tymianek.

Przygotowanie:

 Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Chleb kroimy w kostkę lub paski i układamy na dnie naczynia. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Warzywa myjemy i osuszamy. Cukinię i duże pomidory kroimy w ćwiartki. Jeżeli pomidory są małe wystarczy je przekroić na pół. Warzywa mieszamy i przekładamy do naczynia na pieczywo. Całość posypujemy cebulą i czosnkiem.  Następnie jajka miksujemy ze śmietaną i dodajemy sól, pieprz i tymianek.

Tak powstałą masę wlewamy do naczynia – musi pokryć chleb i warzywa – i odstawiamy na ok. 15 minut. Całość posypujemy startym lub poruszonym serem. Pudding wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 30-35 minut, do momentu aż cała masa się nam zetnie.

Babka budyniowa według przepisu blogerki kulinarnej Joanny Chmarycz – NieLeniwa Pani Domu

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy bądź wanilia
  • 200 g masła
  • 2 budynie waniliowe – każdy po 40 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g mąki

Przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek. Masło rozpuścić w garnuszku i pozostawić, aby lekko ostygło. Ucieramy żółtka z cukrami i dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło. Biała ubijamy i łączymy z masą jajeczną. Następnie delikatnie wsypujemy pozostałe suche składniki – delikatnie mieszamy łopatką.

Kiedy ciasto już jest gotowe wlewamy do foremki i pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni – do momentu wysuszenia, czyli do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu wyjmujemy z foremki. Babkę możemy udekorować lukrem i posypką, rozpuszczoną czekoladą lub cukrem pudrem.

Wielkanocną babkę barwioną kurkumą poleca Natasza Rozmus – Król

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 4 jaja
  • 200 g masła
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 3 płaskie łyżeczki kurkumy mielonej
  • sok z ½ cytryny
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 kosteczki czekolady do starcia wiórek na wierzch
  • 80 ml śmietanki 36%

Przygotowanie:

W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, mleko i cukier. Do ostudzonej masy dodajemy na przemian żółtka jaj i mąkę przesianą przez sito. Cały czas miksujemy na bardzo wolnych obrotach. Następnie dodajemy kurkumę, sodę , proszek do pieczenia – również przesiane przez sito i sok z cytryny.

Na koniec ubijamy pianę ze szczyptą soli . Pianę delikatnie mieszamy łyżką stołową z masą. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i posypaną mąką lub bułką tartą.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-55 minut. Babę wyjmujemy z formy po przestudzeniu.

Później przygotowujemy polewę: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką i polewamy babę. Na końcu 2 kosteczki czekolady tarkujemy na wiórki i posypujemy na polewę.

Mazurek cytrynowy według przepisu Nataszy Rozmus – Sajkofanka Smaku

Spód mazurka

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 4 łyżki wody
  • 1 czubatą łyżkę cukru – może być wymieszany z cukrem waniliowym

Przygotowanie:

Wszystko razem zagniatamy i chłodzimy przez 30 minut w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy przez 15 minut w zależności od grubości – ciasto powinno być lekko rumiane. Ciasto studzimy.

Masa cytrynowa

Składniki:

  • sok z 2 dużych cytryn + otarta skórka (bez białej części, bo będzie gorzka)
  • 3 jajka – rozmiar M
  • 100 g cukru pudru
  • 80 g masła

Przygotowanie:

Do garnuszka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia – powstaje kąpiel wodna. Na garnuszek stawiamy miseczkę, która wytrzyma wysoką temperaturę. Najlepiej metalową. Do miski wrzucamy masło, jaja, sok i skórkę z cytryny.

Podgrzewamy, aż masa zacznie się robić bardzo gęsta – po prostu musimy odparować wodę. Woda w garnuszku pod spodem musi być gorąca, ale nie musi wrzeć. Gotujemy wszystko około 15-20 minut.

Gotową masę studzimy i wylewamy na upieczony, zimny spód mazurka. Dekorujemy tak jak lubimy np. owocami granatu, odrobiną skórki z cytryny, gałązkami rozmarynu i mięty.

Placuszki bananowo-owsiane. Przepis na dwie porcje

Składniki:

  • 1 jajo
  • 1 banan
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • około 90 g tłuszcz do smażenia (olej kokosowy, masło klarowane lub oliwa)

Przygotowanie

Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy jajo i resztę składników. Mieszamy wszystko widelcem na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy placki o grubości 1 cm.

Drobiowe roladki z ryżem i pieczonym burakiem. Przepis na dwie porcje

Składniki:

  • 200 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 por
  • 2 sztuki suszonego pomidora
  • 3 buraki
  • 100 g ryżu brązowego
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • curry

Przygotowanie

Pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy, smarujemy olejem, kładziemy suszonego pomidora i pokrojonego pora. Zwijamy roladkę, doprawiamy przyprawami. Pieczemy w folii przez +/- 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ryż gotujemy i doprawiamy przyprawą curry. Buraka kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy +/- 30 minut. Po przyrządzeniu wszystko razem wykładamy na talerz.

Batoniki z daktyli

Składniki:

  • 500 g daktyli
  • 15 g oleju kokosowego
  • 125 g dowolnych orzechów
  • 40 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Za pomocą malaksera miksujemy orzechy oraz daktyle. Dodajemy wiórki i olej kokosowy. Tak powstałą masę wylewamy na płaskie i obszerne naczynie – może to być naczynie żaroodporne. Wkładamy do lodówki w celu zastygnięcia. Czasami wystarczy tylko jedna godzina. Następnie tak powstałą masę kroimy w większą kostkę.

Gulasz z łopatki wieprzowej z pieczarkami i czerwoną papryką

Składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 500 g pieczarek
  • 200 g marchwi
  • 100 g papryki czerwonej
  • 60 g cebuli
  • 35 g śmietany 18%
  • 30 g oleju
  • 2 ząbki czosnku – ok. 7 g
  • 5 g masła – 1 łyżeczka
  • oraz sól, pieprz, czosnek granulowany , słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie, kolorowy pieprz, zielenina do dekoracji.

Przygotowanie:

Łopatkę wieprzową kroimy w kawałki, przyprawiamy solą, pierzem, czosnkiem granulowanym i słodką papryką. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i dusimy na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na maśle wraz z plastrami świeżego czosnku. Marchew kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. W wysokim garnku gotujemy niewielką ilość wody z listkami laurowymi , zielem angielskim i kolorowym pieprzem. Kiedy woda zaczyna wrzeć dodajemy po kolei marchewkę, pieczarki, mięso, cebulkę z czosnkiem oraz podsmażoną paprykę. Dusimy wszystko pod przykryciem. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie doprawiamy do smaku oraz hartujemy śmietaną. Przed podaniem dekorujemy zieleniną.

Przepis na ciasto bananowe poleca Aleksandra Krzan, dietetyczka z Olsztyna.

 Ciasto bananowe

 Składniki:

  • 4 banany – najlepiej bardzo dojrzałe
  • 4 jaja
  • 200g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • szczyptę soli

Przygotowanie:

Wiórki kokosowe wrzucamy do blendera i rozcieramy na krem – płynną konsystencję. Następnie do powstałego kremu kokosowego dodajemy 4 jaja, szczyptę soli i ponownie blendujemy. Bardzo dojrzałe banany obieramy ze skórki i za pomocą widelca rozdrabniamy na papkę. Mogą pozostać większe kawałki banana, wtedy będzie fajniejsza konsystencja ciasta. Do bananów dodajemy sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia i 2 łyżeczki cynamonu. Następnie mieszając łączymy banany z wcześniej przygotowanym kremem kokosowym z jajami. Tak przygotowane ciasto wykładamy do foremki. Ciasto w foremce możemy jeszcze ozdobić bananem przekrojonym na pół i zanurzonym w cieście z góry. Jeśli mamy jakieś mrożone owoce np. maliny, borówki, truskawki, to po odmrożeniu możemy także użyć je do dekoracji zanurzając w cieście.  Ciasto pieczemy w piekarniku z włączonym termoobiegiem w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut – do godziny, w zależności jaki mamy piekarnik. Po około 45 minutach sprawdzamy ciasto za pomocą patyczka. Po upieczeniu wykładamy ciasto na tackę.

Przepis na pastę kanapkową z gotowanego buraka i czerwonej fasoli poleca Maja Świtkowska, blogerka kulinarna.

Pasta kanapkowa z gotowanego buraka i czerwonej fasoli

Składniki:

  • 200 g czerwonej fasoli z puszki
  • 100 g gotowanego lub pieczonego buraka
  • 100 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 g oliwy lub oleju
  • sól, pieprz, papryka słodka lub ostra – w zależności jaką wolimy.

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, lekko solimy i podsmażamy na tłuszczu. Kiedy już się zeszkli dodajemy drobno posiekamy czosnek i ostrożnie smażymy aż cebula i czosnek będą miękkie i zeszklone. Warto tutaj zwrócić uwagę, żeby nie podsmażać czosnku zbyt długo, bo nie chcemy żeby się przypalił – przypalony czosnek staje się gorzki.

Gdy cebula i czosnek będą już gotowe przekładamy je do kielicha blendera, dodajemy odsączoną fasolę i pokrojonego buraka. Im drobniej pokroimy buraka blendowanie będzie łatwiejsze i szybsze.

Tak przygotowaną pastę przyprawiamy według upodobania i przekładamy do słoiczka. Przechowywać w lodówce do 3 – 4 dni.

Pasta najlepiej smakuje ze świeżym chlebem i zieleniną (sałata, rukola, roszponka). Pasta także dobrze smakuje z serem typu feta, z serem kozim.

Przepis na smak z dzieciństwa – danie z kilkudniowego pieczywa poleca Maja Świtkowska.

Danie z kilkudniowego pieczywa 

Składniki:

  • kilkudniowe pieczywo – chałka, ciasto drożdżowe,wczorajszy chlebek bananowy lub kawałek bułki
  • masło zwykłe lub klarowane
  • ½ szklanki mleka
  • syrop klonowy lub miód – w zależności od tego, co mamy w domu
  • imbir
  • masło orzechowe lub dżem do smarowania
  • dodatki: czekolada, kruszonki z pozostałości ciastek, mrożone lub suszone owoce, musli, orzechy

Przygotowanie:

Pieczywa, które mamy kroimy na grube kromki. Na patelni rozpuszczamy masło. Ważne, żeby było go dużo. Gdy masło się roztopi kładziemy plasterek imbiru i obsmażamy go delikatnie po obu stronach tak, aby aromat i smak imbiru przeszedł odrobinę do masła. Kiedy masło będzie już delikatnie bąbelkowało i trzeszczało, wtedy kładziemy kromki pokrojonego pieczywa. Pieczywo obsmażamy po obu stronach aż uzyska piękną, złotą skorupkę. Wtedy wyłączamy ogień i dodajemy łyżkę syropu klonowego lub łyżkę miodu. Czekamy aż połączy się z masłem i zostanie wchłonięte przez kromki pieczywa. Wówczas przekładamy na drugą stronę. Ważne jest, żeby pieczywo z obu stron nasączyło się masłem i syropem klonowym lub miodem. W międzyczasie podgrzewamy mleko do takiej temperatury, żebyśmy się nie poparzyli. Kromki pieczywa kładziemy na głębokim talerzu i smarujemy masłem orzechowym lub dżemem. Posypujemy dodatkami: orzechami, kruszonką, musli czy owocami. Można jeszcze polać miodem, żeby było słodsze. To wszystko zalewamy ciepłym mlekiem.

Przepis na kotleciki drobiowe z pietruszką poleca Aleksandra Krzan, dietetyczka z Olsztyna.

Kotleciki drobiowe z pietruszką

Składniki:

  • ½ kg piersi z kurczaka
  • 2 jaja
  • 1 papryka- obojętnie jaka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • dużo natki pietruszki – może być świeża lub mrożona
  • sól, pieprz, ulubiona przyprawa

Przygotowanie:

Paprykę i cebulę drobno kroimy i przesmażamy na około 2 łyżkach oliwy z oliwek, żeby się zarumieniły, troszeczkę zmiękły. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w drobna kosteczkę. Do pokrojonego mięsa dodajemy przesmażoną paprykę z cebulką, duże ilości natki pietruszki, jaja. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami np. curry. Wszystko dokładnie mieszamy.

Formujemy kotleciki, które układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem – żeby kotleciki nie przywierały do blachy. Pieczemy około trzydziestu minut w temperaturze 180 stopni. Możemy podawać z ryżem, ziemniakami, mizerią, a także możemy je zjeść na kanapce z dodatkiem pomidora.

Przepis na sałatkę z makaronem podaje Aleksandra Krzan, dietetyczka z Olsztyna.

Sałatka z makaronem

Składniki:

  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 słoiczek selera lub 1 puszkę selera konserwowanego
  • 200 – 300 g makaronu, najlepiej pełnoziarnistego, który zawiera więcej błonnika
  • pierś z kurczaka- może być także kurczak wędzony lub szynka.
  • świeże liście pietruszki.

Sos:

  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 mała łyżka majonezu

Przygotowanie:

Makaron np. świderki gotujemy – musi być troszeczkę al dente. Kukurydzę, ananasa i selera odcedzamy. Ananasa kroimy w kosteczkę. Wszystkie te składniki łączymy. Pierś z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i ulubionymi ziołami. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Upieczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Zimnego kurczaka dodajemy do sałatki.

Następnie jogurt łączymy z majonezem i dodajemy do sałatki. Doprawiamy solą, pieprzem i wszystko mieszamy dodając pokrojone świeże liście pietruszki.

ZOBACZ TAKŻE

/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV