Piotr Wiśniewski: Mam wizję rozwoju „Majonezów”
Piotr Wiśniewski, prezes Spółdzielni Pracy Produkcyjno-Handlowej „Majonezy” w Kętrzynie był gościem Leszka Cimocha w Rozmowach gospodarczych.
„Majonezy” powstały w 1945 roku w Kętrzynie na bazie dawnej poniemieckiej palarni kawy, której działalność została wznowiona. Początkowo zespół tworzyła 12-osobowa załoga. W 1958 roku zakład przeszedł gruntową przebudowę i zmienił swój profil, wprowadzając do sprzedaży koncentraty spożywcze, m.in. budynie, kisiele, galaretki, aromaty do ciast i proszki do pieczenia.
Rok 1962 był przełomowym w działalności firmy. Wtedy rozpoczęła się produkcja na skalę przemysłową jej flagowej marki: Majonezu Kętrzyńskiego. Od 1973 roku wytwarza też koncentraty ciast: Piernika Kętrzyńskiego oraz babki piaskowej, domowej, cytrynowej i makowej. Musztardy to kolejna propozycja, o którą została wzbogacona oferta. W 2004 roku powstała nowoczesna hala wyposażona urządzenia spełniające najwyższe światowe standardy.
Obecnie firma zatrudnia kilkadziesiąt osób. Jest nieodłącznie kojarzona z Warmią i Mazurami, a jej produkty są określane mianem najlepszych marek eksportowych regionu.
Spółdzielnia trzykrotnie zdobyła certyfikat „Doceń Polskie” przyznawany najlepszym artykułom spożywczym na krajowym rynku. W 2014 roku otrzymała nagrodę Ministerstwa Gospodarki, Skarbu Państwa i Fundacji Wspólnego Rozwoju za promowanie przedsiębiorczości w środowisku lokalnym oraz zaangażowanie i wkład w rozwój polskiej gospodarki. Kolejny laury to tytuł „Pracodawcy Roku” oraz statuetka „Łabędzie Przedsiębiorczości Powiatu Kętrzyńskiego 2014”.
Posłuchaj rozmowy Leszka Cimocha z Piotrem Wiśniewskim.
Redakcja: A.Socha