Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 2 °C pogoda dziś
JUTRO: 0 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Pomidory są czerwone przez przypadek

Fot. Fotolia.com

„Czerwony jak pomidor”- tak, ale nie od zawsze. Naukowcy ustalili, że pomidory są czerwone przez przypadek, bo te pierwsze były fioletowe jak bakłażany. Ten kolor nadały im antyoksydanty o nazwie antocyjany, przyjmujące barwę od czerwonej po fioletową.

Czerwony kolor, wyróżniający króla włoskiej kuchni, pojawił się znacznie później, w rezultacie mutacji genetycznej. Odkrycia tego dokonali -i to niezależnie od siebie – włoscy naukowcy z Instytutu w szkole wyższej Sant’Anna w Pizie oraz eksperci z Chińskiej Akademii Nauk w Pekinie. Ustalenia obu zespołów opublikowały pisma naukowe „Plant Communications” i „Molecular Plant”.

Antocyjany z pomidorów to te same organiczne związki, które nadają charakterystyczną barwę winogronom i jeżynom. Jak ustalili badacze, fiolet z biegiem czasu przekształcił się w czerwień.

Punktem wyjścia rekonstrukcji pierwotnego koloru była analiza bardzo rzadkiej odmiany fioletowych pomidorów, uprawianych od lat 70. zeszłego wieku i nazwanych Aft (Anthocyanin Fruit).

Wśród 30 tysięcy genów pomidora zidentyfikowano w trakcie badań ten, który barwi jego skórkę na kolor bakłażanowy. Badacze doszli następnie do wniosku, że nie jest to wyjątkowy „super-gen” wyróżniający tę odmianę, ale taki, który utraciły z czasem wszystkie zwyczajne pomidory. Ustalenia te mają dodatkowe ważne znaczenie, bo dzięki temu można będzie wyselekcjonować odmiany z wyższą zawartością dobroczynnych dla zdrowia antyoksydantów.

Źródło: PAP Life
Redakcja: A. Chmielewska

ZOBACZ TAKŻE

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kiedy poznamy wykonawcę trasy z Borek Wielkich do Mrągowa? Dziś kolejna próba

Czy uda się zrealizować budowę drogi ekspresowej z Borek Wielkich do Mrągowa? Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad w Olsztynie będzie w piątek otwierać oferty w...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV