Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 12 °C pogoda dziś
JUTRO: 14 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Potrawy z drobiu królowały w Nidzicy

W Nidzicy zakończył się 4 Regionalny Festiwal Potraw z Drobiu.

4 Regionalny Festiwal Potraw z Drobiu. Fot. Agnieszka Lipczyńska

Podczas imprezy promującej Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle zorganizowano trzy konkursy, w których przygotowywano potrawy z gęsi, kaczek, kur i kogutków. W konkursie na najlepszą potrawę z gęsi, w którym rywalizowali profesjonalni kucharze, wygrała Karczma Nad Sandelą z Lubawy.  Swój przepis zdradził Wiesław Mergalski.

00:00 / 00:00

4 Regionalny Festiwal Potraw z Drobiu. Fot. Agnieszka Lipczyńska

Jurorzy pod przewodnictwem dr Grzegorza Russaka wytypowali też najlepszą potrawę z kaczki. Konkurs dla kucharzy amatorów wygrał Przemysław Szymański z Nidzicy, który przyrządził Kaczkę z nidzickich pól, sadów i łąk.

00:00 / 00:00

4 Regionalny Festiwal Potraw z Drobiu. Fot. Agnieszka Lipczyńska

Rozstrzygnięto też konkurs na najlepszy rosół drobiowy. Publiczność Festiwalu oddała najwięcej głosów na zupę ugotowaną przez Koło Gospodyń Wiejskich „Ale Babki” z Sołectwa Wietrzychowo. Wybór jednak był trudny.

00:00 / 00:00

Kolejne imprezy promujące Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle odbędą się w przyszły weekend w Mrągowie i Iławie.

4 Regionalny Festiwal Potraw z Drobiu. Fot. Agnieszka Lipczyńska

4 Regionalny Festiwal Potraw z Drobiu. Fot. Agnieszka Lipczyńska

(alip/łw)

ZOBACZ TAKŻE

Więcej w Nidzica
Młodzi sztangiści z Nidzicy z nadzieją patrzą w przyszłość

Duży sukces odnieśli sztangiści Nidy Nidzica w Turnieju Nadziei Olimpijskich. W Gdańsku wystartowało 11 drużyn z 5 województw - pomorskiego, zachodniopomorskiego, kujawsko-pomorskiego, mazowieckiego i warmińsko-mazowieckiego. Z...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV