Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 8 °C pogoda dziś
JUTRO: 7 °C pogoda jutro
Logowanie
 

„Powinniśmy jeść żywność z tego rejonu, gdzie się urodziliśmy”. Jutro obchodzimy Dzień Polskiej Żywności

Dzień Polskiej Żywności z Radiem Olsztyn. Fot. P.Getka

Jutro (25 sierpnia) po raz szósty będziemy obchodzić Dzień Polskiej Żywności. Inicjatorem tego święta jest Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”, który ma zachęcić do kupowania i spożywania rodzimych produktów. O zdrowej, polskiej żywności rozmawialiśmy w Bliższych spotkaniach.

Dzień Polskiej Żywności z Radiem Olsztyn. Fot. P.Getka

Ryszard Piórkowski, dyrektor Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych był gościem Doroty Grzymskiej i Marka Michalskiego.

D. Grzymska: Czy można powiedzieć, że polska żywność jest coraz lepsza?

R. Piórkowski: Ja jestem bardzo wdzięczny, że są tego typu audycje i spotkania, ponieważ w końcu mówimy o polskiej żywności. O tej, którą powinniśmy wszyscy spożywać. Był taki moment, że zachłysnęliśmy się żywnością, która przyjeżdża z daleka. I bardzo dobrze, bo poznaliśmy różne smaki. Jest taka zasada od zawsze, że właściwie powinniśmy spożywać  żywność z tego rejonu, gdzie się urodziliśmy, gdzie mieszkamy. Co do jakości polskiej żywności jest różna w zależności od obszaru, od grupy asortymentowej, od cech, o których chcemy mówić. Natomiast ja z dumą powtarzam, że polska żywność jest coraz lepsza, bardzo dobra. Nie neguję też tej żywności z zewnątrz, bo oczywiście ma prawo być na naszym rynku. Natomiast nie mamy się czego wstydzić, co do jakości polskiej żywności.

M. Michalski: Powiedział Pan o tym, że powinniśmy jeść żywność z tego rejonu, w którym żyjemy, ale nie chodzi chyba tylko o patriotyzm lokalny?

R. Piórkowski: Nie do końca. Chodzi o to, żebyśmy identyfikowali od kogo tę żywność kupujemy. Ja zawsze zachęcam, żeby kupować od podmiotów, przedsiębiorców, producentów, których kojarzymy, spotykamy na ryneczku.

M. Michalski: Konkretnego człowieka?

R. Piórkowski: Konkretnego człowieka, bo wtedy już nie potrzebujemy dokładnego znakowania, identyfikacji. Wiemy, że od pana Kowalskiego kupujemy i jeżeli raz zostaniemy oszukani, to drugi raz nie kupimy.

D. Grzymska: Jak rozpoznać produkt polski?

R. Piórkowski: Wizualnie nie do końca jesteśmy w stanie rozpoznać. Oczywiście tutaj takie zapotrzebowanie, w szczególności w ostatnim czasie, jest i  polski ustawodawca wprowadził możliwość takiego oznakowania. Producenci, którzy wytwarzają polską żywność mogą informować o tym przez umieszczenie odpowiedniego znaku. Jest to informacja  „produkt polski” na biało – czerwonym tle. Oczywiście na tym się nie kończy. Musi iść za tym dodatkowa jakość.

Posłuchaj rozmowy z Ryszardem Piórkowskim

00:00 / 00:00
00:00 / 00:00
00:00 / 00:00

 

Dzień Polskiej Żywności z Radiem Olsztyn. Fot. P.Getka

Kamila Michalska – blogerka, miłośniczka sezonowej kuchni i regionalnych składników była kolejnym gościem Bliższych spotkań.

D. Grzymska: Kiedyś rzuciłaś pracę i zajęłaś się swoją pasją?

K. Michalska: Była to praca, którą nie do końca lubiłam. Zawsze mnie gdzieś ciągnęło na zieloną stronę mocy. W zasadzie nie do końca byłam pewna, czy zainteresuje kogoś to, o czym chcę opowiadać – o tym, żeby jeść sezonowo, żeby to były dostępne u nas produkty – a nie sprowadzane gdzieś z dalekich stron. To jest dla nas najlepsze. Okazało się, że nowe trendy również sprzyjają mojej pracy. Coraz więcej osób chce słuchać, jak jeść nie tylko kolorowo, ale też zdrowo nie szkodząc sobie.

D. Grzymska: Co to znaczy jeść sezonowo?

K. Michalska: Jeść sezonowo, to przede wszystkim spożywać te produkty, które są dostępne o danej porze roku. Na przykład jesienią i zimą nie jemy pomidorów, bo nie jest to czas na nie. Oczywiście są dostępne teraz przez cały rok, ale one nie smakują jak pomidor. Jesienią i zimą najlepsze dla naszego organizmu są właśnie warzywa korzenne – buraki, marchewka. Najlepsze są fermentowane rośliny, a fermentować możemy wszystko.

D. Grzymska: Nie będę ukrywać, że my się bardzo dobrze znamy, bo kilka razy korzystałam z Twojej wiedzy przy okazji różnych audycji. Zafascynowało mnie, że kiedyś mnie wyprowadziłaś na łąkę i powiedziałaś: wiesz, że tu można się najeść?

K. Michalska: To prawda. Chwasty, dzikie rośliny jadalne są moją największą pasją życiową w zasadzie od małego dziecka. Wszystko co wiem nauczyła mnie moja babcia. Niewiele osób wie, że bogactwo daje nam natura – właśnie na łące czy ogrodach.

Posłuchaj rozmowy z Kamilą Michalską

00:00 / 00:00
00:00 / 00:00
00:00 / 00:00

Dzień Polskiej Żywności z Radiem Olsztyn. Fot. P.Getka

Według statystyk, zarówno w Polsce, jak i na świecie marnuje się około jednej trzeciej żywności – w skali świata jest to 1,3 miliarda ton rocznie, w Polsce zaś – 9 milionów ton.

Żywność polska, tradycyjna i regionalna to ważna sprawa, ale są ludzie, którzy po prostu potrzebują jedzenia. O działalności Banku Żywności, marnowaniu jedzenia i „Kuźni Społecznej” opowiadał kolejny gość Doroty Grzymskiej i Marka Michalskiego, Marek Borowski – prezes Banku Żywności.

Posłuchaj rozmowy z Markiem Borowskim

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

Dzień Polskiej Żywności z Radiem Olsztyn. Fot. P.Getka

O promocji żywności regionalnej, opartej na tradycyjnych recepturach, o surowcach pochodzących z regionu Warmii i Mazur oraz edukacji konsumentów mówił Wojciech Kroczek – Prezes Regionalnej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej w Olsztynie.

Posłuchaj rozmowy z Wojciechem Kroczkiem

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

 

Redakcja: A. Podbielska/A. Dybcio za D. Kucharzewska

Więcej w dzień polskiej żywności
Wojciech Hołownia: Nasze mleczarstwo przygotowuje się na ekspansję

W Bliższych Spotkaniach Agnieszka Lipczyńska rozmawiała o polskiej żywności. Czy zwracamy uwagę na to, co ląduje na naszym talerzu? Opowiada o tym Wojciech Hołownia, prezes Warmińsko...

Zamknij
RadioOlsztynTV