Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 4 °C pogoda dziś
JUTRO: 12 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Przepisy na zdrowe i smaczne dania z pokrzywą

Fot. Fotolia.com

smoothie z melona i pokrzywy

pół melona
2 szt pokrzyw (same liście )
łyżeczka miodu
cytryna

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy

Fot. Fotolia.com

tarta z pokrzywą i glazurowanym melonem

ciasto na tartę
0,25 kg mąki typ 450
0,15 kg masła 82% tłuszczu
1 jajko rozmiar L
2 szczypty soli (na trzy palce czyli średnie szczypty)

Wszystkie składniki przygotowujemy stawiając je w miejscu wyrabiania ciasta. Na stolnicę wysypujemy mąkę i tworzymy wulkan. Wbijamy jajko, dodajemy sól, pokrojone w kostkę (ok. 2×2 cm) masło (lepiej się ugniata i szybciej, co ma decydujące znaczenie. Wyrabiamy ciasto, starając się robić to jak najkrócej, żeby za bardzo nie rozpuścić masła.

Krem do tarty
6 szt jaj
0,15 ml śmietany 30%
łyżeczka miodu
4 szt pokrzyw – najlepiej młodych (same liście)
pół cytryny

Liście pokrzywy blanszujemy, czyli wrzucamy do wrzącej wody na ok. pół minuty, a następnie przerzucamy do zimnej wody – najlepiej z lodem (najwygodniej zrobić to na sicie metalowym), osuszamy i blendujemy na gładka masę.
Z trzech jaj oddzielamy białka i wykorzystujemy tylko zółtka. Dodajemy całe jaja, wlewamy śmietanę i podgrzewamy ciągle mieszając (ważne – nie możemy doprowadzić do wrzenia!). Gdy zacznie się zagęszczać, odstawiamy i dodajemy przestudzoną pokrzywę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz cytryną. Pozostałe białka ubijamy na sztywna masę i przygotowujemy bezę

Kruche ciasto rozwałkowujemy na ok. pół centymetra, wykładamy tartownicę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 C przez 20-25 min. Wyciągamy z piekarnika, lekko studzimy, wlewamy masę i pieczemy ok 20 minut w tej samej temperaturze.

Fot. Fotolia.com

pierogi z pokrzywą i suszonymi pomidorami

ciasto na pierogi
0.5 kg mąki typ 450
0,32 ml wody
0,01 ml oleju
szczypta soli (na trzy palce, czyli średnie szczypty)

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól, zagotowujemy wodę, dolewamy ją do miski z maką i dodajemy olej. Wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką. Po chwili wyrabiamy ciasto tak długo, aż po przecięciu ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza.

farsz
10 szt. pokrzyw (same liście)
0,25 g suszonych pomidorów (po odcieku)
sól do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
pieprz do smaku
czosnek świeży do smaku

Liście pokrzywy blanszujemy, czyli wrzucamy do wrzącej wody na ok. pół minuty, a następnie przerzucamy do zimnej wody – najlepiej z lodem (najwygodniej zrobić to na sicie metalowym), osuszamy, odciskamy z nadmiaru wody i kroimy. Dodajemy przyprawy i zblendowane suszone pomidory.

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi ok. 6 cm średnicy. Wkładamy farsz, składamy na pół i zaciskamy końcówki. Gotujemy do wypłynięcia, od czasu do czasu delikatnie mieszając drewnianą łopatką.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Powstaje film o początkach polskości w Elblągu. Premiera w listopadzie

Centrum Spotkań Europejskich „Światowid” w Elblągu realizuje dokumentalny film krótkometrażowy. Będzie mówił o początkach polskości w Elblągu, po zakończeniu II wojny światowej. - Być może to...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV