Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 8 °C pogoda dziś
JUTRO: 14 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Pyszne święto w Olsztynie

Fot. Krzysztof Szafryński

W Olsztynie trwa 16 regionalna edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Pierwszą nagrodę w konkursie na najlepszą potrawę regionalną zdobył ośrodek szkoleniowo-wypoczynkowy Stary Folwark w Tumianach koło Barczewa. Jurorów urzekły zupa karmuszka i sandacz w ogrodzie warzyw- poinformowała na antenie Polskiego Radia Olsztyn zasiadająca w jury Alina Janeczek.

00:00 / 00:00

– Miody wielokwiatowe, miód lipowy, miód gryczany, szynka wędzona, kiełbasa kasztelana, charakterystyczny dla regionu udziec z dzika czy przygotowane przez rodzimych producentów nalewki na bazie producentów z miodu – to tylko niektóre propozycje bardzo bogatej oferty, jaką przygotowali wystawcy. – zauważa Jarosław Sarnowski z Warmińsko-Mazurskiego Urzędu Marszałkowskiego.

– Takie imprezy są niezwykle potrzebne. Mamy szansę spotkać się z innymi producentami, którzy produkują zdrową, markową i naturalną żywność. Możemy wymieniać się z nimi doświadczeniami oraz planować współpracę. – podkreśla Krystyna Ziejewska – reprezentująca markę „Gęsia Chata”.

Rozstrzyga się jeszcze drugi konkurs, na najlepszy produkt. Zwycięzcy zakwalifikują się do ogólnopolskiego konkursu, który odbędzie się w Poznaniu na Targach „Pol-Agra”.

Fot. Krzysztof Szafryński

Fot. Krzysztof Szafryński

Fot. Krzysztof Szafryński

Fot. Krzysztof Szafryński

Fot. Krzysztof Szafryński

Fot. Krzysztof Szafryński

Fot. Krzysztof Szafryński

(karp/gol/łw)

 

Więcej w kuchnia, kulinaria
Rusza konkurs „O chochlę prezydenta Ełku”

Restauratorzy, właściciele gospodarstw agroturystycznych i miłośnicy kuchni regionalnej z powiatów ełckiego, oleckiego, piskiego, giżyckiego, gołdapskiego, grajewskiego, łomżyńskiego i augustowskiego mogą się zgłaszać do udziału w 11....

Zamknij
RadioOlsztynTV