Pyszne święto w Olsztynie
W Olsztynie trwa 16 regionalna edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Pierwszą nagrodę w konkursie na najlepszą potrawę regionalną zdobył ośrodek szkoleniowo-wypoczynkowy Stary Folwark w Tumianach koło Barczewa. Jurorów urzekły zupa karmuszka i sandacz w ogrodzie warzyw- poinformowała na antenie Polskiego Radia Olsztyn zasiadająca w jury Alina Janeczek.
– Miody wielokwiatowe, miód lipowy, miód gryczany, szynka wędzona, kiełbasa kasztelana, charakterystyczny dla regionu udziec z dzika czy przygotowane przez rodzimych producentów nalewki na bazie producentów z miodu – to tylko niektóre propozycje bardzo bogatej oferty, jaką przygotowali wystawcy. – zauważa Jarosław Sarnowski z Warmińsko-Mazurskiego Urzędu Marszałkowskiego.
– Takie imprezy są niezwykle potrzebne. Mamy szansę spotkać się z innymi producentami, którzy produkują zdrową, markową i naturalną żywność. Możemy wymieniać się z nimi doświadczeniami oraz planować współpracę. – podkreśla Krystyna Ziejewska – reprezentująca markę „Gęsia Chata”.
Rozstrzyga się jeszcze drugi konkurs, na najlepszy produkt. Zwycięzcy zakwalifikują się do ogólnopolskiego konkursu, który odbędzie się w Poznaniu na Targach „Pol-Agra”.
(karp/gol/łw)