Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: -1 °C pogoda dziś
JUTRO: 1 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Regeneracja na talerzu – zupa, czosnek i ciasto

Fot. PAP

Jedzenie może być potężną bronią, kiedy potrzebujemy odzyskać siły lub zregenerować organizm w trakcie choroby lub po wysiłku. Oczywiście najbardziej uznanym „lekiem” jest zupa, warto dodać do niej również czosnek i koper włoski, co uczyni z niej prawdziwą regeneracyjną broń.

Zupa jest środkiem regenerującym, znanym na całym świecie. Ciepły wywar to sprawdzony sposób na walkę z przeziębieniem, który pozwala odzyskać siły. W badaniu z 2000 roku na temat korzyści płynących z rosołu, opublikowanym w czasopiśmie medycznym „Chest”, wykazano, że rosół pozwala skuteczniej walczyć z infekcją, jednak naukowcom trudno było wskazać, co dokładnie wpływa na tę uzdrawiającą moc wywaru. Pewne jest to, że na całym świecie zupa, w szczególności rosół, uznawana jest za pokarm dla ciała i ducha.

Zupy to doskonały sposób, aby w jednym naczyniu zamknąć zbawienne właściwości warzyw i przypraw. To również najmniej wymagające danie, które z powodzeniem można określić mianem obiadowego superfood.

Zaskakującym nowicjuszem w pierwszej lidze leczniczych składników jest koper włoski. Znany jest z tego, że wspomaga trawienie, łagodzi również bóle miesiączkowe. Posiada właściwości przeciwzapalne, jest również bogaty w aminokwasy, błonnik, flawonoidy i witaminę C.

Niezawodny okazuje się również czosnek, który stanowi nieocenioną pomoc, gdy tylko odczuwamy pierwsze oznaki przeziębienia. Warto traktować go również jako środek profilaktyczny.

„Hipokrates, ojciec współczesnej medycyny, stwierdził: >>niech nasze pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem<<. Jedynie długotrwała dieta, o stabilnym składzie, modyfikuje na dłużej enterotyp jelitowy, wpływając na naszą odporność. Aczkolwiek niektóre z pokarmów, stosowane właściwie i prawidłowo, mają większy wpływ na naszą odporność niż inne” – podkreśla dietetyk Emilia Ostrowska. „Czosnek – bogaty w związki siarki, pomaga w produkcji glutationu. Pomaga też wymiatać szkodliwe bakterie i drożdże z uwagi na silne działanie antybakteryjne. Podobne właściwości ma cebula” – wyjaśnia.

Ostatnie słowo należy do ciasta. Kto powiedział, że regeneracja musi być pozbawiona odrobiny przyjemności. Najlepiej, jeśli dodamy do niej sezonowe owoce. Zatem owoce pod kruszonką wykonaną np. z płatków owsianych, mogą okazać się przyjemnym sposobem na dostarczenie cennych witamin.

 

Redakcja: K. Ośko za PAP Life

ZOBACZ TAKŻE

Więcej w leczenie, czosnek
Innowacyjne leki na raka piersi będą refundowane. „To europejski poziom leczenia”

Do listy refundacyjnej dodano najnowsze opcje terapeutyczne w leczeniu raka piersi - powiedział minister zdrowia Łukasz Szumowski. Innowacyjne leki - Kisqali i Ibrance - będą refundowane...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV