Regionalny Festiwal Runa Leśnego w Piszu
Puszcza Piska jest największym kompleksem leśnym na Mazurach, obfitującym w różnorodne dary. To prawdziwy raj dla grzybiarzy, zbieraczy jagód, jeżyn i borówek. Produkty te będą królowały podczas Regionalnego Festiwalu Runa Leśnego, który odbędzie się 6 września 2014 r. w Piszu.
Borowiki, kurki i podgrzybki będą podstawą do przygotowywania potraw podczas rywalizacji w konkursie na najlepszą potrawę z grzybami zarówno kucharzy zawodowych jak i amatorów kulinarnych zmagań. W szranki staną również lokalni kucharze z restauracji i gospodarstw agroturystycznych, którzy rywalizować będą w konkursie „Na najlepszą zupę grzybową”. O zwycięstwie w tym konkursie zdecyduje publiczność, która będzie miała możliwość degustacji przygotowanych potraw.
W konkursie nalewek leśnych, do rywalizacji staną pasjonaci domowych wyciągów z leśnych owoców, kwiatów i ziół. Festiwalowi towarzyszyć będzie kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” oraz występy artystyczne.
Celem imprezy i odbywających się w jej ramach konkursów jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, promowanie żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, w tym z runa leśnego, ochronę regionalnego dziedzictwa kulinarnego, zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych oraz promocję restauracji i gospodarstw agroturystycznych z regionu Warmii, Mazur i Powiśla.
Imprezę poprowadzi dr Grzegorz Russak – znawca kuchni polskiej.
Organizatorem wydarzenia jest Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Gmina Pisz oraz Lokalna Grupa Działania „Mazurskie Morze”. Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich, w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. (bsc)