Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 19 °C pogoda dziś
JUTRO: 18 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Są eksportowane do Francji, Włoch czy Austrii. Rozpoczął się sezon zbioru winniczków

Fot. Krzysztof Mikunda

W województwie warmińsko-mazurskim rozpoczął się sezon zbioru winniczków – poinformowała Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Olsztynie. Do końca maja firmy, które uzyskały zezwolenia, mogą pozyskać 287 ton tych ślimaków.

Legalne pozyskiwanie winniczków do przetwórstwa spożywczego jest możliwe jedynie między 20 kwietnia a 31 maja, ponieważ są one objęte w Polsce tzw. częściową ochroną gatunkową. Zainteresowane zbiorem i skupem firmy lub osoby fizyczne musiały uzyskać zezwolenie regionalnego dyrektora ochrony środowiska.

Wpłynęło do nas 41 wniosków i tyle też wydaliśmy zezwoleń, każde z nich na siedem ton. O wydanych zezwoleniach zostali powiadomieni, właściwi ze względu na miejsca zbioru i skupu, powiatowi lekarze weterynarii, gdyby była potrzeba kontroli z ich strony

– powiedziała rzeczniczka prasowa olsztyńskiej RDOŚ Justyna Januszewicz.

Oznacza to, że w tym roku na Warmii i Mazurach można pozyskać łącznie 287 ton winniczków. Wcześniej RDOŚ zakładała, że dopuszczalny limit zbiorów w regionie może sięgać nawet 400 ton.

Zbierać można wyłącznie osobniki o wymiarach handlowych, czyli o średnicy muszli większej niż 30 mm. Winniczki powinny osiągać takie rozmiary, gdy uzyskują dojrzałość płciową w wieku trzech lat. W ocenie RDOŚ zachowanie minimalnego wymiaru muszli jest szczególnie istotne, ponieważ zbieranie osobników niewymiarowych (mniejszych nawet o 1-2 mm) może spowodować, że znaczna część winniczków nie zdąży spełnić swojej funkcji rozrodczej warunkującej przetrwanie lokalnych populacji.

Województwo warmińsko-mazurskie przez wiele lat było przodującym w kraju dostawcą winniczka. Jednak w latach 2014-2016 pozyskiwanie ślimaków w tym regionie wstrzymano. Główną przyczyną była słaba kondycja populacji tego gatunku – m.in. zmniejszenie jej liczebności i wzrost udziału osobników niewymiarowych. Decyzję o wznowieniu zbioru i skupu podjęto, gdy zaobserwowano poprawę tych wskaźników. W ubiegłym roku na Warmii i Mazurach ponownie nie można było pozyskiwać ślimaków, co było podyktowane koniecznością przeprowadzenia kolejnych badań stanu populacji tego gatunku.

Winniczki (Helix pomatia) to największe lądowe ślimaki występujące w Polsce. Jako gotowy produkt spożywczy są eksportowane głównie do Francji, Austrii i Włoch.

Poza dziko żyjącymi winniczkami, Polska eksportuje również ślimaka szarego, czyli gatunki pochodzenia afrykańskiego i śródziemnomorskiego z hodowli fermowych. Fermy towarowe i hodowlano-przetwórcze produkują nie tylko ślimaki na mięso i jaja – tzw. ślimaczy kawior, ale też pozyskują śluz na potrzeby przemysłu kosmetycznego i farmaceutycznego.

 

Redakcja: K. Ośko za PAP

ZOBACZ TAKŻE

Przeczytaj poprzedni wpis:
Obostrzenia w związku z koronawirusem, Fundusz Dróg Samorządowych i nagrody w Kancelarii Senatu. Posłuchaj audycji My, Wy, Oni

Gośćmi Krzysztofa Kaszubskiego byli: Andrzej Wyrębek - Konfederacja, Edward Pietrulewicz - Polskie Stronnictwo Ludowe, Marcin Kulasek - Lewica, Jacek Protas - Platforma Obywatelska, Dariusz Rudnik -...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV