Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 15 °C pogoda dziś
JUTRO: 12 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Sałatka, która pokona wiosenne zmęczenie

Fot. Pixabay.com

Po zimie, a tuż przed wiosną czujemy się nie tylko ospali, ale wręcz pozbawieni energii. Dlatego w ten trudny czas trzeba się wspomagać wartościową dietą, np. bogatą w oleje roślinne i mikroelementy. Aromatyczna sałata jagnięca z awokado i fenkułem sprawdzi się znakomicie.

Sałata jagnięca początkowo uznawana była za nieprzydatny chwast, który występował w uprawach zbóż w Europie. Jest to roślina niewyróżniająca się – liście są małe (niewiele więcej niż rozmiar kciuka), rosnące w pęczkach, a pojedyncza nisko położona rozeta ma średnicę kilku centymetrów. Rośnie dość wolno. Z czasem sałata jagnięca została doceniona, znajduje miejsce w menu wielu znakomitych restauracji, jako ultra-zdrowy, niskokaloryczny składnik.

Z kolei awokado, dlatego nadaje się na zdrowotną sałatkę, gdyż w swoim składzie zawiera 20-30 proc. tłuszczów. Jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9), które regulują stężenie „złego cholesterolu” LDL, podwyższając jednoczenie stężenie „dobrego” cholesterolu HDL. Oprócz tłuszczów awokado jest bogatym źródłem witaminy E (witamina młodości). Znajdziemy także witaminę A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Z substancji mineralnych zawiera wapń, potas i fosfor. Jest również dobrym źródłem błonnika (6,3 g na 100 g owocu).

Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 150 g sałaty jagnięcej (jeśli jej nie mamy, możemy wziąć roszponkę), 3 awokado, 10 różowych rzodkiewek, 60 g orzechów włoskich, 1 szt. kopru włoskiego, sok z 2 cytryn, 1 grejpfrut, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę musztardy, 2 łyżeczki sosu sojowego, pół łyżeczki od kawy kurkumy, pieprz.

Myjemy i odsączamy sałatę jagnięcą. Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki. Grejpfrut obieramy i dzielimy na cząstki, pozbywając się białych błonek. Koper włoski myjemy i kroimy, zostawiając odrobinę samych drobnych listków do dekoracji. Obrane awokado kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy połową soku z cytryny.

Przygotowujemy sos. Mieszamy musztardę z sosem sojowym, sokiem z cytryny, kurkumą, pieprzem i oliwą z oliwek.

Sałatkę rozkładamy bezpośrednio na talerzach: najpierw sałatę jagnięcą, rzodkiewki, cząstki grejpfruta, koper włoski, plastry awokado, orzechy włoskie, polewamy przygotowanym sosem i dekorujemy posiekanym koprem.

Autor: PAP Life
Redakcja: A. Podbielska

ZOBACZ TAKŻE

Więcej w zima, wiosna, sałata
Macie wątpliwości, że nadeszła nowa pora roku? My nie. Wiosna jest tu!

Jeśli jeszcze nie macie pewności, czy nadeszła wiosna Radio Olsztyn Was przekona. Wiosna jest tu, czyli na przystanku autobusowym przy Placu Roosevelta w Olsztynie. Świadczy o...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV