Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 8 °C pogoda dziś
JUTRO: 15 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Sprawdzą fakty i mity na temat zdrowego odżywiania. Młodzież będzie się szkolić pod okiem olsztyńskich naukowców PAN

Olsztyńscy naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN przygotowali specjalne warsztaty o żywności skierowane do uczniów z regionu.

Przez kilka kolejnych weekendów lutego uczniowie warmińsko-mazurskich szkół będą uczestniczyli w serii warsztatów, wykładów i pokazów podnoszących świadomość społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności.

Uczniowie będą sprawdzać prawdy i mity o suplementach diety, tworzyć inteligentne opakowania żywności i poznawać alergeny pokarmowe. Dowiedzą się też jak poprawnie interpretować etykiety na produktach spożywczych oraz informacje udostępniane w miejscach zbiorowego żywienia.

Pod okiem naukowców, przy wykorzystaniu nowoczesnej aparatury badawczej, będą prowadzić doświadczenia w pracowniach biologicznych funkcji żywności, mikrobiologii i biosensorów. Do tej pory w akcjach prowadzonych przez naukowców olsztyńskiego Instytutu PAN i ekspertów żywności wzięło udział już niemal 5 tysięcy osób z całej Polski.

Autor: B.Gajlewska
Redakcja: B.Świerkowska-Chromy

ZOBACZ TAKŻE

Więcej w jedzenie, żywność, zdrowie, warsztaty, Polska Akademia Nauk, PAN
Pomaga kilkuset najbardziej potrzebującym osobom. Bank Żywności w Giżycku po przerwie wznowił działalność

Giżycki Bank Żywności wznowił pracę po kilkumiesięcznej przerwie. Z jego pomocy korzysta ponad 700 mieszkańców miasta i gminy. Giżycki oddział banku nie działał przez kilka miesięcy...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV