Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 3 °C pogoda dziś
JUTRO: 4 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Syrop z pigwy na zimę – bogate źródło witaminy C

Fot. PAP/Tytus Żmijewski

Na straganach pojawiła się już pigwa – owoc przez wielu używany do produkcji domowych nalewek. Inni cenią sobie sok z pigwy, twierdząc, że dodany do herbaty sprawdza się lepiej od cytryny. Ten aromatyczny dodatek łatwo przyrządzić samodzielnie.

Pigwa pospolita jest rośliną należącą do rodziny różowatych. Pochodzi głównie z terenów Azji, do Europy została sprowadzona. Obecnie jest uprawiana również w Polsce. W smaku owoce pigwy są kwaśne, mocno aromatyczne, wyglądem przypominają gruszki lub jabłka, choć sporo mniejsze. Surowe owoce nie nadają się do jedzenia, gdyż mają cierpki smak. Wykorzystuje się je jednak do przygotowywania różnych przetworów: dżemów, powideł, marmolad, miodu, nalewek i soków.

Pigwa do herbaty na zimę z powodzeniem zastąpi cytrynę, wzbogacając organizm o witaminę C. Syrop pigwowy był bardzo popularny w czasach PRL-u, gdy o cytryny było trudno. Dziś może warto wrócić do tych przepisów, choćby ze względu na cenne składniki, jakie zawiera pigwa.

Owoce pigwy mają sporo witaminy A i C, a także z grupy B: B1 B2 B3, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez fosfor, potas, sód i cynk. Dla tak wielu walorów aż żal jej nie wykorzystywać.

Do przygotowania syropu z pigwy potrzebujemy 1 kg owoców i 70 dag cukru. Owoce myjemy kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na plasterki. Dokładnie mieszamy je z cukrem. Zostawiamy w naczyniu na kilka dni, mieszając co jakiś czas. Owoce pigwy puszczają sok bardzo szybko.

Owoce wraz z syropem przekładamy do małych słoiczków. Pasteryzujemy ok. 15 minut.

 

Źródło: PAP Life
Redakcja: A. Dybcio

ZOBACZ TAKŻE

Więcej w syrop, herbata, sok
Kawa czy herbata? Jak zacząć dzień, aby dobrze funkcjonować?

Na europejskim i amerykańskim kontynencie króluje mała czarna, natomiast w Afryce, Azji, Rosji czy Wielkiej Brytanii chętniej pije się herbatę. Dziś w Bliższych Spotkaniach rozmawiano o...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV