Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 7 °C pogoda dziś
JUTRO: 9 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Tłuszcz – wróg czy sprzymierzeniec wegetarian?

FOT. EPA/TOM HEVEZI

Choć kojarzy się z niezdrową, przetworzoną żywnością, jest w istocie niezbędnym elementem zbilansowanej diety – także tej roślinnej. Tłuszcz to składnik, którego nie warto pomijać w komponowaniu codziennego menu. Sięgajmy jednak wyłącznie po jego zdrowe odmiany.

Diety roślinne od lat zyskują na popularności. Z produktów odzwierzęcych rezygnujemy zarówno z przyczyn ideologicznych, jak i zdrowotnych – jadłospis bazujący na roślinach uchodzi za wyjątkowo korzystny dla naszego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Częste sięganie po warzywa i owoce oraz kompilowanie ich w codziennym menu z tłuszczami pochodzenia roślinnego i pełnoziarnistymi produktami to najlepszy sposób na uzyskanie diety w pełni zbilansowanej – bogatej w witaminy, składniki mineralne i błonnik.

Jednym z istotniejszych elementów naszej diety jest tłuszcz. Niestety, nie cieszy się on uznaniem, szczególnie wśród osób odchudzających się, które wierzą na ogół w tezę, iż tłuste potrawy odpowiadają za przybieranie na wadze i pogorszenie stanu zdrowia. Jest to mit. Bo o ile tłuszcze nasycone, zawarte w przetworzonej żywności, są w istocie wrogiem smukłej sylwetki i zwyczajnie zagrażają zdrowiu, o tyle wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 powinny być stałym elementem naszego jadłospisu.

Kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu: korzystnie wpływają na serce, zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, otyłości, cukrzycy, działają przeciwzapalnie i antyalergicznie. Problematyczną kwestią pozostaje włączenie ich do diety roślinnej – ich podstawowym źródłem są przecież ryby i owoce morza, a więc produkty eliminowane przez wegetarian. Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje tymczasem, że w naszej codziennej diecie znajduje się nadmiar szkodliwych tłuszczów nasyconych, odpowiedzialnych m.in. za podwyższanie poziomu złego cholesterolu. Obecne są nie tylko w mięsie i wędlinach, ale też w maśle i serach.

Zdrowych tłuszczów szukajmy wśród produktów roślinnych, takich jak olej lniany czy, niesłusznie uznawana za prymitywną alternatywę masła, margaryna. „Aby zapewnić odpowiednią porcję zdrowych tłuszczów w diecie wegetariańskiej czy wegańskiej, warto sięgnąć po margaryny, szczególnie te, które są bogate w sterole i stanole roślinne. Margaryny zawierają nawet 80 proc. ciekłych olejów roślinnych, szczególnie rzepakowy, który jest bogaty w niezbędne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe omega-3, są też źródłem witamin A, D i E” – tłumaczy prof. dr hab. Krzysztof Krygier, ekspert kampanii „Poznaj się na tłuszczach”, której celem jest edukacja na temat tego czym są zdrowe tłuszcze oraz podniesienie wiedzy Polaków w zakresie zdrowego odżywiania.

Tłuszcz, jak widać, niejedno ma imię – choć kojarzy się z niezdrowym i ciężkostrawnym jedzeniem, występuje także pod znacznie zdrowszymi, roślinnymi postaciami. Nawet jeśli nie jemy na co dzień produktów pochodzenia zwierzęcego, nie rezygnujmy z tłuszczu, który jest jednym z najważniejszych makroskładników, a zarazem filarem zbilansowanej diety.

Źródło: PAP Life

ZOBACZ TAKŻE

Więcej w olej, dieta
Polacy nie wyobrażają sobie życia bez soli. Czy to już uzależnienie? Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega

Niektórzy jeszcze zanim spróbują tego, co mają na talerzu, już dosalają danie. Sól powinna być eliminowana z naszej diety - według zaleceń WHO powinniśmy ograniczyć jej...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV