Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 18 °C pogoda dziś
JUTRO: 19 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Tradycja tradycją, ale jak zastąpić śledzia z cebulką?

Fot. fotolia.com

Tradycyjną kolację wigilijną lubimy od czasu do czasu urozmaicić. Spowszedniały  śledziki z cebulką? Sięgnijmy po inne dodatki –  fasolę albo grzyby.

Z gotowych śledzi matjasów w oleju możemy wyczarować smaczną sałatkę, do której wykorzystamy fasolę, ogórki i szczypior. Niezbędny też będzie świeżo mielony pieprz, który wzbogaci aromat potrawy.

Do przygotowania śledzi z fasolą Jaś potrzebujemy: 8 filetów śledziowych w oleju, 3 ogórki kiszone, 2 ogórki konserwowe, szklankę ugotowanej fasoli Jaś, pęczek szczypiorku, 3-4 łyżki majonezu, 1 cebulę, pieprz.

Namoczoną dzień wcześniej fasolę gotujemy do miękkości w wodzie bez soli, studzimy. Filety śledziowe kroimy w grubą kostkę. W drobną kostkę kroimy także ogórki kiszone i konserwowe. Siekamy cebulę i szczypior. Wszystkie składniki sałatki mieszamy w salaterce, dodajemy majonez i posypujemy obficie świeżo zmielonym pieprzem. Można trochę dosolić, jeśli uznamy to za konieczne. Odstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce, by sałatka nabrała smaku. Podajemy następnego dnia.

Innym sposobem na odświeżoną wersję śledzia jest podanie go z ugotowanymi prawdziwkami, pokrojonymi w paseczki, smażoną cebulą i odrobiną ketchupu. Dobrze mieszamy wszystkie składniki. Śledzia z grzybami doprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy w lodówce.

Autor: D. Kieras
Redakcja: A.Podbielska

RadioOlsztynTV