Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 3 °C pogoda dziś
JUTRO: 6 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Trafił do nas drób z salmonellą

salmonella

Kolejne12 ton drobiu z salmonellą ze Słowacji trafiło do zakładu przetwórczego na Warmii i Mazurach. Mięso jest zabezpieczone; po obróbce termicznej trafi na rynek, a podroby będą zutylizowane – poinformował wojewódzki lekarz weterynarii.

Wynik uboju 12 ton kur rzeźnych, sprowadzonych ze Słowacji 13 kwietnia potwierdził obecność groźnej dla ludzi bakterii salmonelli. Ludwik Bartoszewicz nie podał, o jaki zakład na Warmii i Mazurach chodzi.

Przepisy unijne dopuszczają skierowanie takiego mięsa na rynek pod warunkiem, że będzie ono przetworzone w co najmniej 70 stopniach C, bo taka temperatura daje gwarancję, że bakteria salmonelli zostanie zniszczona.

To kolejna dostawa słowackiego drobiu zakażonego salmonellą. 6 kwietnia do jednego z warmińsko-mazurskich zakładów zajmujących się ubojem i przetwórstwem trafiło także 12 ton zakażonych kur rzeźnych. Służby weterynaryjne informowały o 5 tonach drobiu, ale dziś Ludwik Bartoszewicz podał, że było to 12 ton. (kan/as)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Panorama Elbląga . Fot. UM Elbląg
Nie ma chętnego na komisarza

Nie ma chętnych do objęcia stanowiska komisarza, który miałby do czasu przedterminowych wyborów rządzić Elblągiem. Być może dopiero we wtorek wojewoda zgłosi premierowi nazwisko takiej osoby....

Zamknij
RadioOlsztynTV