Trafił do nas drób z salmonellą
Kolejne12 ton drobiu z salmonellą ze Słowacji trafiło do zakładu przetwórczego na Warmii i Mazurach. Mięso jest zabezpieczone; po obróbce termicznej trafi na rynek, a podroby będą zutylizowane – poinformował wojewódzki lekarz weterynarii.
Wynik uboju 12 ton kur rzeźnych, sprowadzonych ze Słowacji 13 kwietnia potwierdził obecność groźnej dla ludzi bakterii salmonelli. Ludwik Bartoszewicz nie podał, o jaki zakład na Warmii i Mazurach chodzi.
Przepisy unijne dopuszczają skierowanie takiego mięsa na rynek pod warunkiem, że będzie ono przetworzone w co najmniej 70 stopniach C, bo taka temperatura daje gwarancję, że bakteria salmonelli zostanie zniszczona.
To kolejna dostawa słowackiego drobiu zakażonego salmonellą. 6 kwietnia do jednego z warmińsko-mazurskich zakładów zajmujących się ubojem i przetwórstwem trafiło także 12 ton zakażonych kur rzeźnych. Służby weterynaryjne informowały o 5 tonach drobiu, ale dziś Ludwik Bartoszewicz podał, że było to 12 ton. (kan/as)