Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 3 °C pogoda dziś
JUTRO: 6 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Trwa sezon na najmniej kaloryczne warzywa

Dzieci dostają codziennie na drugie śniadanie owoc i warzywo.

Lato to doskonała okazja, by do swojego menu wprowadzić jak najwięcej świeżych warzyw. Jest ich tak dużo, że można sięgnąć np. tylko po te najmniej kaloryczne i odchudzić swój talerz. Tym bardziej, że pomimo przymrozków, ich cena jest zdecydowanie niższa w porównaniu do owoców.

Jak nietrudno się domyślić, najmniej kaloryczne warzywo to ogórek. 100 g ogórka zawiera tylko 13,2 kcal. I wcale nie musimy z niego robić tradycyjnej mizerii, ogórek pokrojony w słupki można chrupać o każdej porze dnia z różnymi dipami, przyrządzonymi z jogurtu i świeżych ziół. Ogórek to oczywiście doskonały surowiec na marynaty, idealne do sałatek czy kanapek.

Mało kalorycznym warzywem jest także sałata. Najsmaczniejsza jest w sierpniu, kiedy możemy dostać sałatę z gruntu, w różnych smakach i odmianach. 100 g sałaty to jedynie 14,6 kcal. Czyż trzeba lepszej rekomendacji? Świetnie pasuje do wędzonych ryb, wędlin, serów tartych, surowych warzyw. Dobrze smakuje z grillowanym mięsem, można ją jeść przez całe lato bez wahania.

Coraz popularniejsza na naszym stole jest cukinia, należąca do dyniowatych. Zawiera jedynie 16,5 kcal na 100 g. Cukinia jest łatwa w przygotowaniu. Można ją podawać z makaronem tagliatelle, różnego rodzaju gulaszami albo po prostu dodać do tarty. Cukinia jedynie lekko przyprawiona sokiem z cytryny i oliwą już jest gotowa do spożycia. Na polskim stole bardzo popularne są też placki z cukinii.

Królem lata jest niewątpliwie pomidor. To warzywo to jedynie 18,4 kcal na 100 g. Świetnie smakuje zarówno surowy, jak i gotowany. Pasuje do wielu potraw, zapiekanek, sosów. Uwielbiany także za wiele odmian – są pomidory kuliste, długie, bawole serca, malinowe, żółte, a nawet czarne. Najpyszniejsze w sezonie, najlepsze – te gruntowe.

Niskokalorycznym warzywem jest także zielona papryka, która zawiera tylko 19,6 kcal na 100 g. Wystarczy dodać ją do sałatki, by uzyskać wyrazisty smak. Lubimy ją także w wersji nadziewanej mielonym mięsem i pieczone w piekarniku. Ale z pewnością każdy ma swój sposób na wykorzystanie papryki, która pasuje do wielu letnich dań.

W sierpniu mamy jeszcze jedno niskokaloryczne warzywo. To zielona fasolka szparagowa. Ma co prawda nieco więcej kalorii niż poprzednio wymieniane warzywa – 30,1 kcal na 100 g, ale jest idealna na wegetariańskie sałatki z mozzarellą i sosem winegret. Dobrze będzie pasować do mięsa lub ryby z grilla.

Autor: PAP Life
Redakcja: A.Podbielska

Więcej w warzywa
Uczniowie z Warmii i Mazurach jedzą najwięcej owoców i warzyw w Polsce!

150 mln Euro rocznie przeznacza Unia Europejska na program "Owoce i Warzywa w szkole". Polska otrzymuje na ten cel 20 i pół mln Euro. A chodzi...

Zamknij
RadioOlsztynTV