Olsztyn, Aktualności, Aplikacja mobilna, Regiony
W Olsztynie powstanie punkt odbioru zbędnej żywności. Zamiast wyrzucać, można się podzielić
W Olsztynie ma powstać jadłodzielnia – miejsce, w którym można zostawić żywność i nie wyrzucać jej do kosza. Plany stworzenia takiego miejsca ma olsztyński Bank Żywności.
Idea foodszaringu przywędrowała do Polski z Niemiec. Od 2016 roku powstało w naszym kraju kilkanaście jadłodzielni. Takimi miejscami opiekują się wolontariusze, wyjaśnia prezes Banku Żywności w Olsztynie, Marek Borowski: – To jest takie miejsce, gdzie faktycznie można dostarczyć żywność, którą potem każdy potrzebujący może zabrać. Wolontariusze jedynie dbają o porządek na półkach i w lodówkach.
Średnio każdy z nas wyrzuca w ciągu roku około 52 kilogramów jedzenia. W Polsce marnuje się nawet 9 milionów ton żywności rocznie, a w całej Unii Europejskiej 88 milionów ton.
Autor: K. Kantor
Redakcja: A. Podbielska
PRZECZYTAJ TAKŻE
- Tony jedzenia, które nie zostały zmarnowane. Olsztyński Bank Żywności wylicza
- Sukces świątecznej zbiórki żywności. Województwo wśród najlepszych w kraju
- Teresa Bocheńska: nowa siedziba elbląskiego Banku Żywności już w nowym roku
- T. Bocheńska: zebraliśmy około 5 tysięcy kilogramów produktów spożywczych