Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 26 °C pogoda dziś
JUTRO: 26 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Wieprzowina w tatarze wołowym i konserwanty w białej kiełbasie. Prawie połowa sklepów sprzedaje mięso złej jakości

Fot. Pixabay.com

W czterdziestu procentach sklepów i hurtowni mięsnych skontrolowanych w Polsce produkty miały zły skład lub były przeterminowane. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów opublikował niepokojący raport Inspekcji Handlowej.

Wieprzowina w tatarze wołowym, czy niedozwolone wzmacniacze smaku, substancje przeciw zbrylające, konserwanty w białej kiełbasie. Kontrole na Warmii i Mazurach także wykazały  m.in.  zbyt wysoką zawartość tłuszczu w wędlinach lub zbyt niską masę pakowanego produktu.

Stwierdzono  w tatarze wołowym oraz w metce cebulowej przekroczenie zawartości tłuszczu. Trzecią partię kwestionowano z uwagi na zaniżoną od deklarowanej masy netto. Sprawdzono 12 placówek handlowych. Nieprawidłowości stwierdzono w 3.

– informuje Elżbieta Koziołowska z inspektoratu w Olsztynie.

Nie sprawdzano wtedy jednak, czy mięso i jego przetwory mają zbyt długą listę chemicznych dodatków.

Inspektorzy Inspekcji Handlowej przypominają, że sprzedawcy mają obowiązek oznakowania mięsa – musi być przy nim informacja nie tylko o jego nazwie, ale także o producencie.

Posłuchaj relacji Aleksandry Skrago

00:00 / 00:00

Autor: A. Skrago
Redakcja: A. Podbielska

ZOBACZ TAKŻE

Więcej w kontrola, mięso, inspekcja handlowa, zły skład
Niebezpieczna podróż w busie. ITD zabiera dokumenty i zapowiada kolejne kontrole

Warmińsko-mazurska Inspekcja Transportu Drogowego zatrzymała w ostatnich dniach kilka niesprawnych busów. Zastrzeżenia techniczne coraz częściej zgłaszają sami pasażerowie. Jedno z takich aut skontrolowano na dworcu głównym...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV