Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 4 °C pogoda dziś
JUTRO: 10 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Wszystko o sztuce wędzenia zdrowych wędlin

W Olsztynie rozmawiano o tym jak wędzić wędliny, by były zdrowe i smaczne. Fot. Sławomir Ostrowski

W Olsztynie rozmawiano o tym jak wędzić wędliny, by były zdrowe i smaczne. Fot. Sławomir Ostrowski

Jak wędzić wędliny, by były zdrowe i nadal smaczne – tego można było się dowiedzieć podczas specjalnego szkolenia w Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Olsztynie.

Chodzi o to, by przetwórcy pamiętali, że w procesie wędzenia wytwarzają się szkodliwe związki tzw. WWA.

– By zachować smak i jednocześnie uniknąć nadmiaru szkodliwych związków, mięso należy wędzić w odpowiedniej temperaturze – tłumaczy Zbigniew Dolatowski, profesor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

00:00 / 00:00

Rozwiązaniem mają być dwa typy wędzarni: palenisko pod produktem, który pozwala na kontrolę temperatury ilością drewna i palenisko z boku, w którym operuje się dopływem powietrza i wilgocią drewna.

– Zmiany, które musimy wprowadzić wiążą się z kosztami, ale chcemy uzbroić naszą wędzarnię w termometry, żeby mieć kontrolę nad płomieniem – mówi Mariusz Jędrychowski, uczestnik szkolenia i właściciel zakładu przetwórstwa mięsnego.

00:00 / 00:00

Po wprowadzeniu nowych unijnych przepisów, zawartość benzo(a)pirenu w wędzonym mięsie powinna wynosić maksymalnie 2 mikrogramy na kilogram produktu.

 

(apodb/bsc)

Więcej w ODR, wędzenie, wędliny, wędzarnia
Olsztyński ODR zaprasza na targi rolnicze

W Warmińsko-Mazurskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Olsztynie trwają Jesienne Targi Ogrodnicze. W tegorocznej edycji będzie można zobaczyć rośliny ogrodowe, artykuły sadownicze i elementy wyposażenia i aranżacji...

Zamknij
RadioOlsztynTV